Hoewel het doorstroombeleid op de woningmarkt landelijk in feite is mislukt, houdt de coalitie in Amstelveen daar wel aan vast. Al geeft wethouder Rob Ellermeijer toe dat ook in deze gemeente het probleem zich voordoet dat ouderen niet naar kleinere (en duurdere) appartementen willen verhuizen en liever ib hun (vaak afbetaalde) rijtjeshuis blijven zitten, waar ook jonge gezinnen konden wonen.

Rob Ellermeijer

Landelijk verhuist maar twee procent van de ouderen. “De doorstroming van ouderen op de woningmarkt is ook in Amstelveen een belangrijk aandachtspunt”, zegt Ellermeijer. “Teveel ouderen blijven wonen in een eengezinswoning die ooit bedoeld was voor een gezin met kinderen. Nu wonen zij er samen of alleen in.”

Belangrijk is volgens hem dat er een betere aanbod komt van goede appartementen, waar ouderen veilig en gelijkvloers kunnen wonen in hun eigen buurt. Maar dat lijkt bij het nu gevoerde nieuwbouwbeleid van voornamelijk dure en middeldure kleine appartementen een illusie.

 

Maar volgens Ellermeijer is bouwen voor ouderen in hun eigen buurt een speerpunt uit de zogenoemde woonagenda die de gemeenteraad in februari heeft vastgesteld. “Dat betekent dat in de bouwprogramma’s meer woningen voor ouderen worden opgenomen”, verduidelijkt Ellermeijer. “Ook in de bestaande huur is meer aandacht voor de doorstroming met het programma Van Groot Naar Beter(VGNB). Daarin maken wij afspraken met Eigen Haard over de doorstroming en onze inzet om hierin meer woningen beschikbaar te krijgen. Dit jaar konden 41 woningen worden toegekend in de woonservicecezone (woning met dienstverlening en aanleunwoningen).”

In het VGNB programma zijn dit jaar 5 woningen toegekend, zegt hij. “Dat loopt mede door de corona periode achter.”

3 REACTIES

  1. Men heeft hier op woonbeleid geen plaat voor zijn kop maar een betonplaat. Ik snap dan ook niet wat de PvdA bij dit soort zooitje ordinaire poengraaiers doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.