Amstelvener en voormalig Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister Atzo Nicolaï is aan een agressieve vorm van kanker op 60-jarige leeftijd overleden. Hij was lid van de VVD en de laatste jaren DSM-bestuurder. Zijn ziekte dwong hem eerder deze maand onmiddellijk zijn functie bij de Rotterdamse havenorganisatie neer te leggen.

Atzo Nicolai

“Hij was een heel aardige man”, zegt Herbert Raat over zijn partijgenoot, die ook automatisch lid was van de lokale VVD-afdeling. Ook premier Rutte is bedroefd over zijn overlijden en is het net Raat eens dat een fijn mens is geen gegaan. Volgens VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff combineerde hij een zekere ontspannenheid met kennis van zaken.

VU

Nicolaï werd in Delft geboren en studeerde aan de Vrije Universiteit staats- en bestuursrecht en politicologie. Daarna werd hij onder meer musicalproducent. Ook had hij enkele functies in de Kunst- en Cultuurwereld, werkte van 1987 tot 1990 op het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en werd in 1998 voor zijn partij lid van de Tweede Kamer. Daarna werd hij staatssecretaris en minister in diverse kabinetten van Balkenende.

DiGiD

Hij was ook degene die op basis van onderzoek door de AIVD verkiezingen via een stemcomputer afkeurde, terwijl tijdens zijn ministerschap het Burgerservicenummer (BSN) en DiGiD werd ingevoerd.

Zijn tweede huwelijk in 2015 werd voltrokken door Frits Bolkestein. In datzelfde jaar werd hij commissaris van Eneco, overigens naast tal van nevenfuncties, zoals dagelijks bestuurslid van VNO-NCW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.