Voor huizenkopers met een modaal inkomen is het nog moeilijker geworden een woning te vinden dan een jaar geleden. Nog slechts 4,7 procent van het totale huizenaanbod is beschikbaar voor deze inkomensgroep. Een jaar geleden was dat nog 6,3 procent was. In Amstelveen is de situatie nog ernstiger, wegens de hoge huizenprijzen.

Maar ook in de provincies Utrecht en Noord-Brabant is de situatie voor alleenstaanden met een modaal inkomen uitzichtloos, zegt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen.  

Groningen

In Groningen, Drenthe en Limburg maakt een eenverdiener nog de meeste kans een woning te vinden. Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker waarin per regio in kaart is gebracht hoeveel woningen er beschikbaar zijn voor een- en tweeverdieners met een modaal inkomen.

Hypotheek: € 169.000

Het modale inkomen in 2020 is vastgesteld op 36.500 euro per jaar. Met dit salaris kan men als alleenstaande een hypotheek krijgen van ongeveer 169.000 euro. Nieuwbouwappartementen kosten al gauw in Amstelveen € 363.000. Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 61.000 euro (36.500 + 24.500 euro). Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 297.000 euro. Bij de berekening van de maximale leensom is uitgegaan van een rentepercentage van 1,25 procent op basis van een 10-jaars rente met NHG. Naar aanleiding van deze berekeningen heeft De Hypotheker een selectie gemaakt van alle woningen die op dit moment in Nederland te koop staan en is in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale huizenaanbod huizenkopers – alleenstaanden en tweeverdieners – met een modaal inkomen in aanmerking kunnen komen.

Kansloos

Als modale eenverdiener maakt men de meeste kans op een woning in de provincie Groningen, al is ook daar het beschikbare woningaanbod gedaald. Het percentage betaalbare woningen ligt hier nu op 19 procent van het totale woningaanbod. Vorig jaar was dat nog 24 procent. Ook in Drenthe (12,3 procent) en Limburg (12,2 procent) staan nog betaalbare woningen te koop.

Tweeverdieners

Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben weliswaar meer mogelijkheden een woning te vinden, maar ook voor hen zijn de vooruitzichten verslechterd. Een jaar geleden kwam een stel met modaal inkomen in aanmerking voor 35 procent van het totale woningaanbod, nu ligt dit op 32 procent. Ook tweeverdieners maken in de noordelijke provincies – Groningen (62,1 procent) en Friesland (53,3 procent) – en in Limburg (51,6 procent) het meeste kans op een woning. De provincies Utrecht (16,4 procent) en Noord-Holland (20,1 procent) scoren het laagst. In Amsterdam (11,6 procent) en Utrecht (17,2 procent) is het aanbod het kleinst.

Cruciaal

Door de coronacrisis neemt het woningaanbod licht toe en op basis van het aantal hypotheekaanvragen lijkt onder andere daardoor de positie van de starter langzaam iets te verbeteren. Maar ten opzichte van vorig jaar is de positie van de grote groep middeninkomens in Nederland verder verslechterd. “Het is zorgwekkend dat de mogelijkheden van huizenkopers met een modaal inkomen niet zijn verbeterd. Sterker nog: de positie van met name alleenstaande huizenkopers is in sommige provincies vrijwel uitzichtloos, terwijl deze groep woningzoekenden alleen maar groeit”, zegt Der Salm. “Door de coronacrisis lijkt het er op dat de omstandigheden zijn veranderd. Het woningaanbod neemt iets toe doordat beleggers terughoudender zijn en minder expats zich begeven op de woningmarkt. Maar de middeninkomens plukken hier niet de vruchten van. Het is dan ook cruciaal dat er voldoende wordt geïnvesteerd in doorstroming op de woningmarkt en in de woningvoorraad, onder meer door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse te stimuleren.”

1 REACTIE

  1. Het is nog erger. Welk paar gaat zich tot zijn nek aan toe in de schulden steken, als je gelijk de pisang bent bij ontslag ,ziekte of rentestijging. De rest feliciteer ik met hun bevordering tot baksteenslaaf voor 30 jaar. Terwijl aan de andere kant de onroerend goedboeren jaren achter elkaar 8% winst konden incasseren en dan reken ik nog niet hun waardevermeerdering van hun huisjes mee. Er is iets ranzigs aan die hele huizenmarkt, waarbij de opeenvolgende kabinetten diezelfde markt goed hebben geholpen en grote delen van hun kiezers in de kou hebben laten staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.