Er kan voor het zomerprogramma van het Amsterdamse Bostheater dan wel een zogenoemde garantiesubsidie van bijna € 45.000 van de gemeente Amstelveen zijn gekomen, Amsterdam zelf laat het de komende jaren afweten. Er komt althans voor de jaren 2021 tot 2024 geen geld meer uit het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), dat in de afgelopen vier jaren nog op 265.000 euro gaf.

Het Bostheater had vier ton aangevraagd, dat door een commissie voor de toewijzing van de subsidie weliswaar tot drie werd teruggeschroefd, maar nog altijd op een positief advies kon rekenen. Maar het Fonds zegt niet voldoende budget te hebben om alle 205 aanvragen te kunnen honoreren. Er vallen er maar 115 in de prijzen. Ook onder meer De Kleine Komedie, het uit 1786 daterende theater aan de Amstel, krijgt niets van de € 19,6 miljoen. De Amstelveense subsidie kwam uit het corona noodfonds.

Overdonderd

Het Amsterdamse Bostheater zelf zegt op facebook ‘overdonderd’ te zijn door het AFK-besluit. Het Fonds gaf het theater eerder een positieve beoordeling. Volgens een mededeling van het Bostheater op Facebook gaat het nu onderzoeken of en hoe het verder kan met de zomervoorstellingen en andere projecten in de komende jaren.

Ook de Amstelveense cultuurwethouder Herbert Raat zegt door het besluit van het AFK te zijn verrast. Die vindt het Bostheater uniek en te hopen dat de Amsterdamse gemeenteraad nog iets kan doen.

6 REACTIES

 1. Misschien is afstemming tussen Amstelveen en Amsterdam handig. Op deze manier vist Amstelveen altijd achter het net tov grote broer Amsterdam. Naar mijn smaak gebeurt dat toch al te veel. Ik zou trouwens wel eens willen weten weten wat het bostheater nu wacht. De verpaupering soms?

 2. Tja ik snap het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) wel. Domweg 4 ton subsidie vragen in corona-tijd wetende dat je met de anderhalve meter regel geen reële inkomsten / bezoek zult hebben? Enig realisme is het Bostheater blijkbaar vreemd.

   • Oh en jij denkt dat over 5 maanden alles weer normaal is? Sorry Frank maar dit gaat nog veel langer duren dan jij wellicht denkt. Mogelijk zelfs nog jaren is mijn voorspelling. En laten wij bij dit alles vooral niet vergeten uit welk land het corona virus afkomstig is. Dus laten we niet het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) er op aankijken maar communistisch China.

    • Natuurlijk niet, maar ik bedoel dat de omstandigheden wel kunnen veranderen. Ik zou het zonde vinden dit open lucht theater de nekslag zal worden gegeven. En jij leutert maar over China, maar dit had net zo goed in ons land kunnen gebeuren met onze over de top bio-industrie.

     • De dikke van Dale geeft voor bio-industrie aan “intensieve veehouderij”. Nou ik kan jou melden Frank dat het COVID19 virus hier niets, maar dan ook helemaal niets mee te maken heeft. Veehouderij in Wuhan???

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.