Het oorspronkelijk in New York verschenen stripboek ‘Op Weg naar Orléans’ is het debuutalbum van de in Amstelveen geboren en getogen illustrator Gabi Berkers (foto). (https://www.syndikaat.nl/a-59815505/welkom/op-weg-naar-orleans/)

‘Op Weg naar Orléans’ verscheen in mei in hardcover bij Uitgeverij Syndikaat. De komische avonturenstrip is het afstudeerwerk van nieuwe striptekenaar Gabi Berkers, die vorig jaar met een MFA afstudeerde aan de School of Visual Arts in New York City. Door middel van een succesvolle crowdfunding, werd kort na haar afstuderen de Engelstalige Ode to Orléans in kleine oplage door haar zelf uitgebracht. Deze editie wekte de interesse bij Uitgeverij Syndikaat en al spoedig werd er gepraat over een Nederlandse vertaling van het verhaal.

Heldin

In Op Weg naar Orléans wordt het verhaal verteld over een Franse, vijftienjarige jongen Ode en zijn reusachtige pratende krijger-kat Janis. Ze moeten vluchten uit hun Middeleeuwse dorpje als die wordt aangevallen door de Engelsen. De jongen besluit Frankrijks enige ware heldin om hulp te vragen en trekt naar Orléans om Jeanne D’Arc te ontmoeten. Maar hij zal eerst een echte man moeten worden. Op welke andere manier dan zijn maagdelijkheid te verliezen? Het is de eerste stap om geconfronteerd te worden met de realiteit van volwassen worden. Zijn reis zal hem nog veel bijbrengen over wie hij is en wat het betekent om een held te zijn.

Magisch-realistisch

“Deze Op Weg naar Orléans is het afstudeerproject van de Nederlandse Gabi Berkers heeft een stijl die wat doet denken aan de Franse school”, zegt Mario Stabel van Stripspeciaalzaak.be. Hij denkt dan aan Lewis Trondheim, Manu Larcenet en Joann Sfar. “Ze zet een album op poten dat zowel magisch-realistische, avontuurlijke als coming of age-trekjes bevat, maar toch heel coherent oogt en allesbehalve tekenen van jeugdige overmoed vertoont. Een meer dan geslaagd stripdebuut dus, dat ons het beste voor de toekomst doet verhopen.”

https://stripspeciaalzaak.be/2020-Besprekingen/Op-Weg-naar-Orleans.htm

Het werk van Gabi Berkers brengt altijd humor met zich mee, terwijl ze grotere thema’s bespreekt. Ze haalt veel inspiratie uit folklore, historie en fantasie. Momenteel woont de auteur in New York, waar ze verder bouwt aan haar carrière als striptekenaar en verhalenverteller.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.