Zijn onder de gezinnen die meedogenloos lijden, zowel financieel als emotioneel, onder het jarenlang door de Belastingdienst ten onrechte gevoerde toeslagenbeleid ook Amstelveense huishoudens? Dat wil raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks graag weten. Zij heeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld.

Stieneke Kruijer. Foto: Katja Mali.

In een brief aan alle gemeenteraadsleden in Nederland wordt opgeroepen te zorgen voor extra ondersteuning van de gedupeerden. Daar voelt Kruijer wel wat voor. Maar zij vraagt ook of de gemeente één betrouwbare persoon kan aanstellen als een soort ombudsman, om de lawine van ambtelijke bureaucratie die de gedupeerden wacht te omzeilen. “Schuldhulpverlening, veilig thuis en uitkeringen worden lokaal geregeld”, schijft Kruijer. “Gedupeerden krijgen te maken met een woud van regels en hebben veelal behoefte aan één betrouwbare persoon vanuit de gemeente, een soort persoonlijke ombudsman / buddy.”

Niet aangepakt

In de brief die de raadsleden van een overigens onbekende organisatie hebben gekregen staat de getroffen ouders te maken hebben met een veelheid aan loketten. “En nergens lijkt de complexiteit van hun problemen herkend of erkend te worden, laat staan aangepakt. De ouders zijn murw geraakt doordat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en weer terug. Ze zijn radeloos en hebben het vertrouwen in de gehele overheid verloren door het enorme onrecht wat hen is aangedaan door de belastingdienst de afgelopen 10 jaar.” De ouders zijn volgens de afzenders aan het einde van hun latijn.

Aanspreekpunt

Kruijer haakt daar op in, met haar verzoek het ook in Amstelveen, als dat nodig is, goed te regelen. “Gaat de gemeente Amstelveen een persoonlijke aanspreekpunt inzetten om deze gezinnen extra te ondersteunen, zodat adequate hulp geboden wordt en de gemeente een positieve rol spelen kan spelen bij het herstel van het vertrouwen in de overheid van deze ouders en kinderen”, vraagt zij. En of de gemeente gaat gebruikmaken van de profielschets daarvoor, die volgens de aan de raadsleden gezonden brief in samenspraak met slachtoffers is opgesteld.

(frissestart2020@gmail.com)

3 REACTIES

  1. Op zo’n simpele vraag krijg je dan geen antwoord.

    Democratie 2.0 werkt (nog) niet in Amstelveen. Bestuurders, raadslexen en ambtenaren hebben geezin in betrokkenheid van burgers, last staan in hun participatie in menings- en besluitvorming.

    • Correctie:
      Democratie 2.0 werkt (nog) niet in Amstelveen. Bestuurders, raadsleden en ambtenaren hebben geen zin in betrokkenheid van burgers, laat staan in hun participatie in menings- en besluitvorming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.