Hoewel de liberale coalitiepartijen VVD en D66 in de gemeenteraad, in tegenstelling tot de oppositie, met alle tot nu toe gepresenteerde pompeuze nieuwbouwplannen akkoord gingen, schijnen die zich nu bezorgd te maken over het verzet uit buurten. Er wordt door omwonenden vooral geprotesteerd tegen de enorme hoogbouw, die overigens volgens B&W past in de gemeentelijke visie daarop. Maar VVD-raadslid Arjan Gerritsen zegt nu voor het eerst dat maximale opbrengst voor de ontwikkelaar niet leidend mag zijn. Amstelveen moet zowel in zijn visie als in die van D66-raadslid Tawros Aslanjan geen tweede Zuidas worden.

In Amstelveen moet men prettig kunnen worden, vinden de twee. Maar omdat Amsterdam steeds meer door ontwikkelaars wordt gemeden, wijken die uit naar omliggende plaatsen als Amstelveen, betogen zij. Er zijn al tientallen  nieuwbouwplannen bij de gemeente gemeld, waarbij hoogbouw eerder regel dan uitzondering is.

Protest

Blijkbaar hebben de protesten uit het zogenoemde Allemans Kwartier, een hoogbouwplan waarmee de coalitie (anders dan de complete oppositie) instemde, en van de omwonenden van het te slopen tankstation en de showroom bij Newa, waartegen Burgerbelang Amstelveen (bbA) onverdroten strijd levert, de coalitiepartners doen schrikken. In het zoeken naar ruimten in Amstelveen door ontwikkelaars, zien de twee raadsleden ‘enerzijds een kans, anderzijds een grote zorg’.

Kans

Ontwikkelaars pakken die kans, kopen potentiële ontwikkellocaties en bedenken een plan. “Maar ons mooie Amstelveen moet niet bekend komen te staan als een Zuidas 2”, zegt Gerritsen, kennelijk geschrokken.

Nog voordat ze tot volle wasdom zijn gekomen, staan recent gepresenteerde projecten op binnenstedelijke locaties in Amstelveen al ter discussie, constateren de twee partijen nu. En zij vinden dat niet vreemd. Grond heeft de gemeente nauwelijks meer, zodat die in het buitengebied is uitverkocht en verdichting noodzakelijk wordt, wil zij toch weer groeien. De focus ligt meer op stedelijke vernieuwing en transformatie, constateren beide raadsleden. En ja, die thema’s zij nou eenmaal nog geen tweede natuur voor de gemiddelde Amstelvener, zegt Gerritsen. Dat blijkt onder meer uit de wat die inwoners betreft goeddeels mislukte participatietrajecten en gesprekken met inwoners, geeft hij toe. “Een treffend voorbeeld is het onlangs gepresenteerde plan voor Newa 2 in de wijk Groenelaan.”

Kolossaal

Tawros Aslanjan prijst zijn D66-partijgenote, de wethouder Floor Gordon, om het feit dat zijn na haar aanvankelijke vergissing, de ontwikkelaar opnieuw naar de tekentafel stuurde voor Newa. Eerst presenteerde zij de oorspronkelijke plannen, waarbij de buurt allerminst was betrokken, maar na fel protest van de omwonenden ging Gordon toch maar praten met de ontwikkelaar. Die had het concept al klaar. “Een te kolossaal plan op een te klein stukje grond”, zegt Aslanjan nu.

Te hoog

Het plan voor Newa 2 staat niet op zichzelf. Ook andere bouwplannen ter verdichting van het stedelijke gebied tonen aan dat ontwikkelende partijen meer dan eens weinig voeling hebben met Amstelveen en haar inwoners, vinden de raadsleden. Er wordt alom geklaagd over het aantal – veelal te kleine – appartementen en de hoeveelheid bouwlagen. De aandacht kijkt vooral uit te gaan naar een bovengemiddeld positief financieel resultaat, constateren nu VVD en D66, die overigens tot nu toe in de gemeenteraad geen aanmerkingen op de plannen maakten. Hoogbouw lijkt een must in plaats van een optie, constateren zij. Overigens mogen gemeenten volgens hem niet meewerken aan projecten met een negatief exploitatieresultaat, zegt Tawros Aslanjan. “Daar hebben wij uiteraard begrip voor. Maar kan het niet zo zijn dat omwille van het realiseren van financieel haalbare plannen, de bestaande leefomgeving achteruitgaat.”

Groen

De bouwprojecten laten de politiek volgens hem en Gerritsen nu zien dat er geen duidelijk beeld bestaat bij de stedelijke marsroute die Amstelveen moet volgen in de komende jaren. De VVD dingt aan op een gesprek daarover. Daarbij moet volgens Gerritsen een prettige leefomgeving uitgangspunt zijn. Uiteindelijk willen we allemaal een Amstelveen met voldoende groen, ruimte en  voorzieningen en een goede bereikbaarheid. Kortom, een Amstelveen waar het prettig wonen was, is en blijft.”

Foto: Aslanjan (links) en Gerritsen bij Newa

13 REACTIES

 1. “Een te kolossaal plan op een te klein stukje grond.”

  Je zal dit maar lezen als omwonende van die 57 meter hoge kolos aan de Groen van Prinstererlaan met de bouw waarvan de raad drie maanden heeft ingestemd.

  Hoewel, die omwonenden zijn natuurlijk nu op vakantie. Vandaar dat dit bericht vandaag verschijnt.

   • Ja, bizar.

    Ik val toch een beetje van mijn stoel als je deze liberale koerswijziging afzet tegen discussie over de Groen van Prinstererlaan in maart dit jaar én de discussie over de motie van de SP (over de maximale bouwhoogte) in oktober vorig jaar. Ook de plotselinge behoefte aan betere en meer burgerparticipatie klinkt knap hypocriet. Die burgerparticipatie had toch immers al in meer dan voldoende mate plaatsgevonden?

    Wrang ook om vast te moeten stellen dat de gemeenteraad wel goed op de centen wil letten omdat ‘we onze kinderen niet met schulden willen opzadelen’, maar het voor diezelfde kinderen kennelijk geen probleem vinden om in te stemmen met megalomane bouwprojecten en het inschikken ten koste van groen en leefbaarheid. Waar is de lange termijnvisie als je ‘m nodig hebt.

    Ik hoop maar dat deze inkeer van de liberalen een blijvend karakter heeft.

 2. Ah gut, ze hebben zorg! Ga eens kijken bij het oude KPMG gebouw en kan het KKC met bijbehorende sportvelden niet verplaatst worden? Een paar flinke woontorens zouden daar toch niet misstaan? Genoeg plaats voor honderden flinke appartementen, dacht ik zo.

  • En zoals gewoonlijk weer geen woord over echt betaalbare woningen, maar dat zijn we wel gewend van D66 en VVD. En de middenstand en ZZP’ers maar stemmen op deze clubs die zo zijn voor de “hardwerkende” Amstelveners! Maar niet heus! Ga jij eens kijken wat deze groepen aan belasting moeten betalen in vergelijking tot de grote bedrijven, je blijft huilen! Maar ze zijn voor de hardwerkende Amstelvener! Welkom in Sprookjesland VVD&D66 kiezer.

 3. Huiliehuilie, dus zielig doen, proberen de raadsleden van VVD- en D66-Amstelveen medelijden op te wekken. Ik heb de raadsvergadering op 1 juli 2020 online nogmaals bekeken https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/amstelveen/280884ca-5c38-4355-9cb6-6e2810ed0330 en daar hadden dezelfde heren geen enkele bezwaar om in Groenhof de enorme woontoren te laten bouwen door een projectontwikkelaar.

  Het gezicht van wethouder Floor Gordon na de positieve stemming spreekt boekdelen, want alle raadsleden waren eens met haar plan, maar nu gaat ze toch met dezelfde projectontwikkelaar onderhandelen om een paar etages van de woontoren te schrappen (?), dus iedereen is tevreden! Huichelarij ten top!!

  • Maar zo lang er op deze partijen gestemd wordt hier , gaan ze door en ook alle partijen die naar het pluche lonken geven hun fiat i.d. En helaas zijn dat hier nagenoeg alle partijen. Tevens stemmen vele kiezers plaatselijk hetzelfde als ze landelijk stemmen. Daar zit vaak een groot verschil tussen. Landelijk praat men vaak over links/rechts of christelijk. Plaatselijk maakt dat geen bal uit of heeft u wel eens een linkse/rechtse of christelijke gezien? Ik niet! En

 4. I had a dream: Een tunnel voor de A9 en daarbovenop de sporttterreinen, dus gezellig en handig midden in de stad. De nieuw(hoog)bouw had dan kunnen komen op de voormalige sportterreinen aan de randen van Amstelveen. Gemiste kans.

  “VVD, houd op met dat vroem vroem,” zegt VVD-er Jaap Bierman, directeur van het Haagse ov-bedrijf HTM, in de VK van vanochtend. Dat is een liberaal naar mijn hart, maar die zijn helaas schaars geworden.

 5. ‘Liberale zorg’. Noem je dat nou een oxymoron of een contradictio in terminis? NeoLiberalen kennen immers alleen een rotzorg, zoals bij voorbeeld in:
  “Het klimaat (milieu, duurzaamheid, de zorg, etc) zal mij een rotzorg zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.