Tumult rond het Openluchttheater in Park De Ruyschlaan, waar de directeur Rudolf Switser en de helft van de theaterwerkgroep zijn opgestapt, heeft het CDA in de gemeenteraad tot schriftelijke vragen aan B&W gebracht. Blijkbaar is CDA-raadslid Sandra van Engelen met Switser eens dat het theater nu teveel op de wijk Elsrijk en te weinig op de rest van Amstelveen is gericht. Volgens haar moet ook worden onderzocht waarom het theater nauwelijks naamsbekendheid geniet.

Sandra van Engelen

Ook wil Van Engelen weten onder welke voorwaarden door de gemeente € 13.500 subsidie aan het theater is verstrekt en op welke manier daaromtrent verantwoording wordt afgelegd. Inwoners van diverse nationaliteiten zouden volgens haar meer bij de programmering moeten worden betrokken.

Verbindend

Het Openluchttheater werd in 1948 gesticht, floreerde tot in de jaren zeventig, maar werd daarna niet meer door de gemeente gebruikt, totdat Elsrijk-bewoners het nieuw leven inbliezen. Dankzij onder meer subsidie van de gemeente werd het in 2015 heropend.

Voor de programmering van het  culturele programma werd een speciaal team aangesteld dat iedere zomer  culturele-, muzikale- en maatschappelijke voorstellingen verzorgt. “Het streven is dat de voorstellingen een zo’n  verbindend mogelijk karakter hebben,” zegt Van Engelen. Maar die verbindende rol lijkt volgens haar niet verder te reiken dan de wijk Elsrijk. Dat vindt ook de vertrokken directeur Switser. Amstelveners daarbuiten weten nauwelijks van het bestaan, laat staan dat zij voorstellingen bijwonen, zegt Van Engelen. Dat resulteert volgens haar in minder bezoekers, minder inkomsten en geen ruimte voor de verbindende factor. Volgens Switser is de mindere bekendheid een gevolg van het feit dat het volgens het bestuur van Stadsdorp Elsrijk een theater van de wijk moet zijn en blijven. Het bestuur spreekt dat overigens tegen, maar geeft wel toe dat alle contacten met de gemeente door de bestuursleden en niet door de theatergroep worden onderhouden.

Overeenkomst

Er is in 2012 een gebruikersovereenkomst gesloten tussen de gemeente en Stichting Stadsdorp Elsrijk. Volgens het CDA kan die een beperkende rol in de bekendheid van het theater spelen. “Kan deze gebruikersovereenkomst  gewijzigd of opgezegd worden zodat een ruimer gebruik van het theater in de toekomst mogelijk is?” vraagt Van Engelen aan cultuurwethouder Herbert Raat.

Onwerkbaar

Naar de  mening van in elk geval een deel van de theaterwerkgroep, inclusief de voorzitter ervan, is er te lang een onwerkbare samenwerking met het bestuur van Stadsdorp Elsrijk geweest. Van Engelen vraagt of daarvan al eerder signalen naar B&W zijn gekomen en hoe dat komt. “Is door de ontstane situatie de continuïteit en kwaliteit van de programmering in  gevaar gekomen?” wil zij ook weten. Misschien zou volgens haar de situatie beter worden als het Openluchttheater onder toeziend oog van de gemeente staat.

Intussen wil zij wel weten of uitbreiding van de programmering ook tot overlast voor omwonenden leidt en daarover nu al klachten bij de gemeente zijn binnen gekomen. Switser dacht overigens dat er weinig klachten en vooral smaak bepaald waren (de een houdt niet van klassiek en de ander niet van populair).

1 REACTIE

  1. Heel goed ! Dit theater met toch een aardige subsidie dient te zijn voor alle Amstelveners. Tevens dient de gemeente hier het toezicht op te houden ter voorkoming van allerlei moddergevechten van gekwetste egootjes en aantasting van de kwaliteit. Vroeger was het theater ook een begrip in Amstelveen. Welke oudere Amstelvener heeft hier niet voorstellingen van Swiebertje bijgewoond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.