Ondanks de toezegging van wethouder Floor Gordon dat zij met de ontwikkelaar van de nieuwbouwplannen op de plek van het tankstation aan Newa 2 gaat praten, is de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) daarover nog niet helemaal gerust. De partij kwam, evenals de buurt, in verzet tegen de oorspronkelijke plannen voor de bouw van koop- en huurflats in hoogbouw op die locatie. 

Het tankstation en een showroom staan op de hoek van de Sportlaan en de Groenelaan en behoorden voorheen tot een autobedrijf. De wethouder heeft over de storm van protesten die in de buurt opstak al gepraat met ontwikkelaar Waterland Real Estate en haar zorgen daarover geuit, zegt de gemeente. De laatste weken is zij door inwoners en bewonersgroepen aangesproken op het plan.

Zorgen

Gordon heeft de ontwikkelaar gevraagd de plannen aan te passen en daarbij benadrukt dat  de buurt er nadrukkelijk bij  betrokken moet worden. In september start de participatie met de buurt en volgt er een beeldvormende sessie met de woordvoerders van de gemeenteraad. De ontwikkelaar liet weten de zorgen over het plan te delen. De nieuwbouwplannen zijn volgens hem niet in  beton gegoten.

Raadsbreed

BbA zegt de ontwikkelingen op de voet en te volgen zich, samen met andere fracties, te blijven inspannen om raadsbreed het huidige planproces te verbeteren. Daarbij moeten vooral bewoners en gemeenteraad eerder worden betrokken.

Dat de plannen passen in de het gemeentelijke beleid, zoals vastgelegd in Hoogbouwvisie en de Woonagenda, wil nog niet zeggen dat men koste wat het kost de grenzen daarvan moet gaan opzoeken en elke plek binnen de bebouwde kom van Amstelveen geschikt is voor verdichting en verhoging, zegt bbA.

Rotonde

Bovendien  is bbA het wel met  het bestuur van de Wijkkoepel Groenelaan eens, dat het verstandig is eerst te kijken naar welke ruimte men nodig heeft voor het veilig maken van het  onoverzichtelijke en drukke  kruispunt. Er bestaan bij de gemeente nog steeds plannen voor een rotonde op dit kruispunt, zegt bbA.  “Wij blijven waakzaam, willen een helder (burger)participatieproces aan de voorkant en zijn benieuwd hoe de ontwikkelaar zijn betrokkenheid met de buurt gaat waarmaken.

5 REACTIES

 1. De zorgen van de BBA zijn begrijpelijk, maar misschien is het ook goed dat de BBA aangeeft wat zij precies onder het burgerparticipatieproces verstaat.

 2. Inderdaad, burgerparticipatie is net zo’n mantra als duurzaamheid: Als het alleen maar wordt wordt genoemd, is verder alles in orde.

  Toch lijkt dit een hoopgevende ontwikkeling waarbij bezwaren, wensen en suggesties van bewoners en omwonenden serieus worden genomen.

  • Dat laatste is nog maar helemaal de vraag of beter gezegd misschien: dat zal moeten blijken.

   Stel nu dat de aangepaste plannen nauwelijks verbeteringen opleveren in de ogen van de buurtbewoners en ze blijven andermaal massaal tegen? Wat doet de gemeente dan? Kunnen de gemeentelijke en bestuurlijke ego’s het aan om een streep door de plannen te zetten als er geen draagvlak is? Over modewoord gesproken.

   En dat plannen met wat kleine aanpassingen onder het mom van burgerparticipatie er toch doorgedrukt te worden is recent nog gebleken met die kolos op de Gr. van Prinstererlaan.

   Kortom, het gemeentelijke trackrecord op het gebied van burgerparticipatie is tamelijk beroerd en dat is vooralsnog geen reden tot optimisme wat mij betreft.

 3. Dit plan slaat volledig nergens op, vooral als men in ogenschouw dat nog geen 300m verderop men in Middenwaard een tiental stadsvilla heeft neergeplempt, waar op dezelfde plek genoeg plaats was voor een appartementengebouw van 3 of 4 woonlagen waar een veelvoud aan huishoudens mee waren geholpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.