Net als Amstelveen heeft nu ook in de provincie een noodfonds gecreëerd. De stelt tien miljoen euro beschikbaar om culturele en maatschappelijke instellingen overeind te houden. Hoewel de nood bij culturele instellingen het grootst is, kunnen gemeenten daarop een beroep doen voor andere maatschappelijke organisaties van regionaal belang. Zij moeten zelf wel 35 procent bijdragen.

Door de coronacrisis zitten veel instellingen in acute financiële nood, zegt Noord-Holland. En veel gemeenten in de provincie blijken financiële ruimte hebben om te helpen. De provincie springt bij.

 Nood is hoog

Met gemeenten is geïnventariseerd welke culturele en maatschappelijke

organisaties getroffen worden en hoe groot hun nood is. Hoewel de exacte omvang nog niet bekend is, lijkt de schade wel groot, Tien miljoen zal niet genoeg zijn om alle instellingen te kunnen helpen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt, zegt de provincie.

 

Focus op cultuur

De gemeenten willen het noodfonds vooral inzetten voor de culturele instellingen, omdat daar de nood het hoogst is. Gemeenten kunnen dus wel om hulp voor andere maatschappelijke organisaties van regionaal belang vragen.

 

Voorstel

Omdat gemeenten zelf het beste weten welke instellingen cruciaal zijn voor de lokale en regionale culturele infrastructuur, wordt verwacht dat die met een voorstel naar Haarlem komen.  De provincie heeft hen gevraagd dat gezamenlijk in regionaal verband (Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid) te doen en te zeggen voor welke instellingen zij een beroep willen doen op het noodfonds. Gemeenten en provincie hebben gezamenlijk voorwaarden opgesteld voor waar het noodfonds zich op zou moeten richten, zegt Noord-Holland. Gemeenten dragen dus zelf ook 35% bij. In september bespreken ze de voorstellen met de provincie en in oktober wordt duidelijk welke instellingen een financiële bijdrage kunnen krijgen.

 

Economisch herstel

Naast het noodfonds werkt de provincie plannen uit die moeten bijdragen aan een economisch herstel, waaronder verduurzaming van de gebouwde omgeving en het versterken van de maatschappelijke en culturele infrastructuur in Noord-Holland. Daarvoor zegt de provincie honderd

Miljoen te willen vrijmaken. Over de inzet van dat fonds wordt ook in het najaar duidelijk hoe het wordt ingezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.