Omdat er een golf van protest uit de buurt kwam tegen de nieuwbouwplannen, die bij de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen een gewillig oor vond, zijn B&W nu met de eigenaar van een tankstation aan Newa gaan praten. Die laatste, Waterland Real Estate, kreeg ook een storm van protest over zich heen en zegt de zorgen van de eveneens geschrokken wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) te delen.

Overigens leek de gemeente met de oorspronkelijke plannen voor huur- en koopappartementen in de middeldure klasse akkoord te gaan, maar de wethouder raakte toch wel bezorgd over de reacties uit de omgeving op wat zij eerst een ‘mooi plan’ noemde. “Natuurlijk is er altijd wel iemand tegen een bouwinitiatief, maar als zo’n groot aantal omwonenden een initiatief niet ziet zitten moet je niet iets tegen wil en dank willen doorzetten.” Wat in het geval van het Alleman Kwartier, waarvoor al een startnotitie was waartegen de complete oppositie en buurtbewoners zich keerden, overigens niet gebeurde. Maar Gordon heeft de ontwikkelaar bij Newa in Groenelaan, waar de grond nog moet worden gesaneerd, gevraagd zijn plannen aan te passen en de buurt daarbij te betrekken. “Ook wil ik in september, als de participatie met de buurt start, een beeldvormende sessie organiseren met de woordvoerders van de gemeenteraad,” zegt Gordon.

Niet in beton

Waterland Real Estate deelt haar zorgen. Volgens het bedrijf is het plan nog zeker niet in beton gegoten en wil het graag de buurt bij de ontwikkeling ervan betrekken. Wel meende het dat een plan ruimtelijk gezien wel op draagvlak kan rekenen, maar dat het ook in het bouwprogramma moet passen. De hoogbouwvisie van de gemeente dient daarbij als kader, zegt Waterland. Volgens die visie moet toekomstige hoogbouw bestaan uit ranke, slanke torens met een hoogwaardige architectuur en aandacht voor duurzaamheid, licht Gordon toe. De bebouwing moet volgens haar zich ook in schaal en maat goed verhouden tot de omgeving. “De maximale bouwhoogte is daarmee sterk locatie afhankelijk en verschilt per initiatief.”

Buurt betrekken

Waterland Real Estate heeft nog ruim de tijd om de plannen aan te passen die op meer draagvlak kunnen rekenen in de buurt. Het kantoor van de onderneming is gevestigd in de voormalige autoshowroom om de plannen in de wijk zelf verder uit te werken. Op 3 september wordt gestart met participatie in de buurt.

Proces

Zodra er een plan ligt dat op voldoende draagvlak van de omgeving kan rekenen, werkt het college mee aan het stedenbouwkundige uitwerking ervan in een concept-startnotitie. Het initiatief van Waterland past binnen diverse gemeentelijke beleidskaders, zoals de Woonagenda. Om die reden heeft het college van B&W ingestemd met de verdere uitwerking van het initiatief (zoals verwoord in de QuickScan) in een project, zegt de gemeente. Zij verwacht dat die niet voor medio 2021 klaar is.

De concept-startnotitie legt de gemeente te zijner tijd ter inzage en hierop kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Die worden samen met een nota van beantwoording aan de gemeenteraad voorgelegd. Als die er mee akkoord gaat, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Ook daarover beslist de gemeenteraad.

1 REACTIE

  1. Draagvlak.

    Laat ik dat woord nou net gemist hebben in de discussie over het Oude Dorp en Alleman, terwijl de mond er van overloopt bij het college als het over Schiphol gaat. Misschien dat het bij de volgende infrastructurele of bouwplannen dan weer niet geldt? Vragen, vragen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.