Ongeveer een derde van alle inwoners had in Amstelveen eind juni een keuze gemaakt in het donorregister. Van de ruim 90.000 inwoners waren het er 32.336 (peildatum 28 juni). Ongeveer de helft (52,1%) van die ruim 32 duizend gaf toestemming, al dan niet met uitzinderingen, organen na hun dood te gebruiken voor derden. Het waren er 16.832.

Ruim een derde (37.1%) van degenen die het donorregister invulden gaf geen toestemming daartoe. Dat waren er 12.004. Bijna 11 procent (10.8), oftewel 3500 mensen laten de keuze aan familie of een andere bekende over.

Brieven

Vanaf september verstuurd het ministerie van VWS brieven naar iedereen die nog een keuze moet invullen. Omdat het om zo’n zeven miljoen brieven gaat, gebeurt dit niet in een keer. Het merendeel van de Noord-Hollanders die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen in de maanden september of oktober de brief met de vraag alsnog een keuze in te vullen. Sommige inwoners krijgen de brief al iets eerder.

Miljoen Noord-Hollanders

De nieuwe donorwet ging deze week in. Ruim 1.150.000 Noord-Hollanders bleken hun keuze te hebben ingevuld. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders deden dat. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register.
Wegens de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. De brieven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan naar iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die nog geen keuze heeft ingevuld.

Toestemming

Van alle ingevulde keuzes van Noord-Hollanders gaat het bij ongeveer de helft (53%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Van alle Noord-Hollanders die hun keuze hebben ingevuld geeft 37% aan geen donor te willen worden. Een kleine groep (10%) laat het aan nabestaanden over.

Geen bezwaar
Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat, zoals gezegd, om bijna zeven miljoen brieven.

Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede. Wie ook dan binnen zes weken geen actie geeft, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt daarover later bericht. Maar men kan dat altijd nog veranderen. Bekijk hier de planning van de brieven.

Campagne
Om iedereen in Nederland te informeren over de nieuwe donorwet en de brieven die hierover worden verstuurd, start deze zomer de campagne met onder andere tv- en radiospotjes. Daarnaast is er een nieuwe voorlichtingsfolder en geldt sinds 1 juli een aangepast formulier voor mensen die hun keuze liever op papier invullen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun men kijken op hoewerktorgaandonatie.nl voor stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Die uitleg is in het Nederlands, Turks of Arabisch beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.