Wat VVD en de rest van de coalitie (D66 en PvdA) een ‘prachtig plan’ vonden, was de oppositie te pompeus. Met twee stemmen de meerderheid vormend, gaf de coalitie woensdag groen licht voor de zogenoemde startnotitie van het Alleman Kwartier, waar omwonenden fel tegen in opstand komen.

Jacqueline Solleveld

“Wij zijn niet tegen woningbouw, maar hebben moeite met de omvang op deze plek en het proces dat eraan vooraf is gegaan, waarbij de omwonenden onvoldoende bij zijn betrokken”, zei Jacqueline Solleveld van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). “Bovendien is er geen sprake van een startnotitie, al wordt doe genoemd.” Zij vond het neer een definitief, in beton gegoten plan en vroeg B&W het voorstel terug te trekken. Die deden dat niet en kregen de volledige steun van de drie coalitiepartijen.

Motie

Een door bbA ingediende motie werd verworpen. Daarin werd B&W gevraagd een aanzet tot een beeldkwaliteitsplan op te stellen, bewoners en omwonenden hierbij te betrekken, toekomstige effecten op de verkeersveiligheid en verkeersafwikkeling hierbij mee te nemen, groen te compenseren (o.a. met verticaal groen) en waar zinvol en haalbaar de bestaande plannen aan te passen.

Duurder

Uit een ander vaatje tapte raadslid Van den Bosch van de PvdA. Die vond het fijn dat dertig

Arnout van den Bosch (PvdA)

van de appartementen sociale huurwoningen zijn, sprak over een ideale combinatie (met ook duurdere flats) en hield het er op dat men nu eenmaal niet iedereen in een wijk kan tevreden stellen. Politiek is keuzes maken, zei hij, en de PvdA koos voor het algemeen belang. “Alle alternatieven zijn duurder.” Hij vond de bewering van Solleveld dat omwonenden niet eens zijn gehoord ‘onzin’, die hij tegensprak.

Niet serieus

Maar volgens Pier Rienks van het CDA voelen de buurtbewoners zich niet serieus genomen en steunde de motie van bbA, die het dus aflegde tegen de coalitie. Volgens de VVD-er Gerritsen is er voldoende sprake geweest van participatie en alle voorwaarden op dat gebied voldaan.

3 REACTIES

  1. Altijd als een politicus in zijn/haar argumentatie begint over de afweging tussen het algemeen belang en in dit geval het belang van de omwonenden, weet je dat de uitkomst van zijn betoog het algemeen belang zal zijn.

  2. Het gaat uitsluitend om het bereiken van die 100.000 inwoners. Mw. Gordon gaf die aanwijzing gisterenavond tijdens het raadsdebat klip en klaar aan. Dat aantal zal en moet gehaald worden ongeacht wat de omwonenden daarvan vinden. Volgens haar zal dit aantal met alle bestaande projecten gehaald worden, ergo reeds op afzienbare termijn. Dit Alleman project maakt daar onderdeel van uit en kon dus niet verloren gaan.
    Dit lijkt mij inmiddels een uitgelezen dossier voor Follow The Money om eens in te duiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.