Met alleen de stemmen van de SP tegen, nam de gemeenteraad op voorstel van D66 een motie aan om het regionale werk- een re-integratiebedrijf AM Match meet als banenmotor te gebruiken. Raadslid Saloua Chaara bracht de zaak ter sprake bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar en de jaarrekening 2019 van het bedrijf. Daarin participeren, behalve Amstelveen, ook Aalsmeer, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Saloua Chaara

Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis, is de redenering van de fractie, de kansen op betaald werk voor hen wil vergroten.

Ongelijkheid

Nu bedrijven omvallen, Zzp’ers zonder werk thuis zitten en werknemers – vooral degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt – de komende tijd sneller hun baan verliezen. Het gaat vooral om jongeren, mensen met tijdelijke contracten en met een beperking, vertelde Chaara.  “De coronacrisis vergroot bestaande ongelijkheid. Dat niet elke baan blijft is een realiteit die wij wel onder ogen zien. Maar we moeten wel juist nú alles op alles zetten om Amstelveners die het moeilijkst aan werk komen, te helpen. Niet alleen met inkomenssteun, maar ook met om- en bijscholing en het vinden van een nieuwe baan.”

Meer baankansen

AM Match maakte sinds de oprichting ervan voor veel werkgevers en inwoners het verschil, vindt Chaara. Door werkgevers te helpen aan voldoende medewerkers, mensen naar werk te begeleiden en zélf banen te bieden. Zij noemde banen in de schoonmaak, het groenonderhoud en werk op het gebied van etiketteren, stickeren, verpakken.

De motie hield in dat samen met andere AM-gemeenten wordt verkend of AM Match met de huidige strategie en dienstverlening nog voldoende inspeelt op de gigantische gevolgen van de corona crisis op de werkgelegenheid van Amstelveners met een afstand tot de arbeidsmarkt. En uit te zoeken hoe AM Match meer kan doen om inwoners aan het werk te helpen en houden, bijvoorbeeld door meer gemeentelijke opdrachten.

Slagkracht

D66’ers willen dat er grondig gekeken wordt naar hoe AM Match voor Amstelveners meer kansen op werk kan creëren, zei Chaara. “Bijvoorbeeld door andere diensten aan te bieden, zoals een combinatie van werkervaringsplaatsen en opleidingen óf door in de eigen organisatie zélf meer banen te creëren.” Wethouder Marijn van Ballegooijen nam de motie graag over en zei dat nu tientallen mensen uit het Match-circuit werkloos thuis zinnen. “Ik ben een voorstander van het geven van meer slagkracht aan AM Match”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.