Een soort veenbrand noemt secretaris Frits Suèr van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) het protest in de wijk tegen de gemeentelijke bouwplannen, waaruit het Alleman Kwartier moet ontstaan. Op het raadhuis slaapt men rustig verder, is de trant van zijn column op de website van bbA.

Bij de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) hoorde de oud-sportjournalist hoorde Suèr onder meer de insprekers die het protest uit de buurt weergaven tegen de hoogbouw op de plek van de gesloopte Bankrashal en het nog overeind staande Alleman.

Verzet

“Een van de insprekers en oprichters van de Stichting Allemansbelang, Harold Horsman zei, na de bezwaren te hebben opgenoemd, letterlijk dat de buurt zich met alle mogelijke middelen zal verzetten”, schrijft Suèr, die meldt dat er meer aan de hand is in de wijk Bankras-Kostverloren. Hij verwijst onder meer naar vergaderingen van het wijkplatform, onder leiding van Ben Jonker.

Sportlaan

Verzet tegen gemeentelijke plannen zou niet de eerste keer plaatsvinden. Suèr herinnert is zich nog dat tegen die voor nieuwbouwwoningen aan de Sportlaan, op de plaats van de sportvelden van o.a. NFC, Amstelveen / de Heemraad, Nautilus en Myra. “Terwijl onderzoeken hadden aangetoond en Johan Cruijff, zonder onderzoek al veel eerder had betoogd dat sport en bewegen het best worden gestimuleerd door de sport- en speelterreinen dichtbij de bewoners aan te leggen en niet ergens aan de rand van de stad”, schrijft hij.

Onzalig idee 

De bouw aan de Sportlaan was een onzalig idee van de gemeente, vonden hij en andere

Frits Suèr

clubleiders. “Harrie Pijnenborg, bestuurslid van St. Martinus-voetbal, vertelde me dat je bij raadsleden het meeste succes hebt als je een massa protesterende mensen op de been kunt brengen. Ik was bestuurslid bij de top-volleyballers van Brother / Martinus en dus was de link met de voetbalafdeling van St. Martinus snel gelegd. Contact met de voorzitter van Roda uit die tijd, André van de Berg, was ook niet moeilijk, immers zijn dochter speelde bij Brother / Martinus.”

Demonstratie

Samen met NFC en Myra bracht men zo’n duizend man op de been voor het raadhuis. Ze wilden daar allemaal naar binnen, tijdens een openbare vergadering, wat – kennelijk in het kader van de ‘radicale transparantie’- niet mocht, waarop de demonstranten boos werden.  Suèr: “Uiteindelijk mochten enkele vertegenwoordigers van de vereniging, onder wie André van de Berg, naar binnen, maar het nam de boosheid bij de demonstranten niet weg. Integendeel. Voetbalclubs hebben altijd wel een paar sterke handwerklieden in hun midden en in een oogwenk waren de toegangsdeuren van het raadhuis uit de hengsels getild. Totale paniek bij de raadsleden en burgemeester Otto van Diepen. Van de Berg c.s. hielden de menigte nog redelijk in bedwang, maar uiteindelijk zat er niets anders op dan de raadsvergadering af te gelasten of het voorstel van de agenda te halen. Dat laatste gebeurde. Nooit is een plan zo snel in de prullenmand gegooid.”

Succes

Suèr was er zelf niet bij wegens werkzaamheden elders in de wereld voor Nationale Nederlanden, waar hij de sportsportsponsoring regelde, maar de volgende dag werd hij geïnformeerd door Frits Barend die vlakbij het raadhuis woonde en was gaan kijken. “Een geweldig succes”, zei die. Van Diepen had tegen hem gezegd dat zoiets meer mocht gebeuren in Amstelveen. De schrik bij hem en de raadsleden zat er nog goed in.

Groei

“De Sportlaan bleef dus sport-laan, al werd er door de uitbreiding van de Internationale School wel wat van afgeknabbeld”, schrijft Frits Suèr.  Hij voegt er aan toe dat sport en groen ook nu niet uit de gevarenzone zijn en verwijst in dat verband naar een interview met wethouders Raat en Gordon in het Amstelveens Nieuwsblad van 4 september van vorig jaar, waarin een groei naar 125.000 inwoners wordt gesuggereerd. “In het artikel staat ook dat de wethouder van sport bezig is met een onderzoek, naar o.a. de vraag of de sportvelden niet wat slimmer kunnen worden benut. ‘Dat kan veel ruimte schelen’, zei Gordon in dat interview. Met andere woorden: dan kan er weer een veld plaats maken voor nog een blok beton.”

Paleis

Dat moet men voorkomen, vindt Suèr. “In mijn buurt hebben bewoners van acht flatgebouwen zich verenigd om een nieuw Ceausescu-paleis, op de hoek van de Sportlaan en de Groenelaan, te verhinderen. Laat nou de eerder genoemde André van de Berg in een van de flats wonen, waarvan de bewoners zich verzetten tegen het project Newa 2.

Foto: afscheid van Bankrashal; rechts wethouder Peter Bot en Ron Zwerver (links).

1 REACTIE

  1. Aan de ene kant kan ik BbA wel gelijk geven op dit vlak, maar aan de andere kant kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dit hele gedoe een hoog NIMBY- gehalte heeft.
    Een feit is echter wel dat er in de gehele Randstad grote woningnood heerst, zeker in de categorie tot zo’n €950,—, waardoor ik vrees dat vele mensen in de wat lagere inkomensgroepen maar die wel wel werken in cruciale beroepen zoals zorg, onderwijs, politie, winkelpersoneel enz. zo gauw zich een mogelijkheid voor doet om elders aan de slag te gaan , wegtrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.