De lokale VVD wil gemeenteraad buitenspel zetten, want het gaat nu om de belangen van een paar ondernemers, die een belangrijke rol in de door haar gedomineerde coalitie spelen, zeggen de actievoerders tegen de een zogenaamd beeldkwaliteitsplan voor het Oude Dorp. Dat staat vanavond, volgens de in verzet zijnde stichting Oude Dorp i.o. dankzij SP en Actief voor Amstelveen (AVA), op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.

De lokale VVD is een media offensief gestart om haar zin toch verder door te kunnen duwen, zegt de stichting, die zich vooral verzet tegen het verkeersplan, dat een onderdeel is van de herinrichting van het Oude Dorp. De VVD liep zo volgens de stichting op besluitvorming door de gemeenteraad vooruit. En een dag voor de raad kwam de gemeente al met een persbericht, waarin werd gezegd dat het Oude Dorp een face lift zal ondergaat. (https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/persbericht/een-vernieuwd-oude-dorp-met-historische-allure).

Het verkeersplan is gericht op een autoluw Oude Dorp, met afsluiting van een deel van de Dorpsstraat, eenrichtingverkeer op de Stationsstraat en voor bestemmingsverkeer pasjes om uit de weg stekende paaltjes daarin de laten verdwijnen. Ook vrezen bewoners en ondernemers veel parkeerdruk in het Oude Dorp.

Vooruit lopen

SP en AVA verbazen zich openlijk over het proces dat leidde tot strijd tussen bewoners, ondernemers en B&W, zeggen de actievoerders. Zij hopen – waarschijnlijk tevergeefs, omdat de coalitie doorgaans de rijen sluit – dat ook PvdA en D66 nog eens kijken ‘naar het proces, integriteit en alle opstand van bewoners en ondernemers uit het Oude Dorp’.

Door nu al vooruit te lopen op een positief besluit van de raad op het Beeldkwaliteitsplan en het daaraan gelieerde verkeersbesluit zetten VVD en B&W de raad buitenspel, meent de stichting. “Een ondenkbare zet in een democratie.” Overigens weten de tegen het verkeersplan gekante bewoners en ondernemers dat de VVD een buitengewoon sterke positie heeft in de Amstelveense gemeenteraad. “Maar democratisch is het allerminst.”

Commercie

Erger is de verwevenheid van de VVD en de commerciële belangen van haar raadsleden in het Oude Dorp, vinden zij. “Zo zetelt in de oude Bajes (Ouderkerkerlaan 1) de voorzitter van de VVD (is het niet toevallig dat ook zij een ontheffing voor de paaltjes krijgen terwijl het pand niet in het Oude Dorp, maar in de naastgelegen wijk Keizer Karelpark ligt?).”

Verder wijzen zij er op dat VVD-wethouder zowel de media als het verkeersplan om zijn portefeuille heeft en dat Amstelveenz.nl ook in de oude Bajes huist. “En wie hebben het media kanaal Amstelveenz.nl opgericht? Juist: twee directeuren van het bedrijf van de voorzitter van de lokale VVD”, zegt de stichting in oprichting. “Op deze kanalen, waarop de lokale VVD dus direct invloed heeft, zie je ook niks terug van de vele bezwaren van bewoners en ondernemers. Dit terwijl andere lokale media het wel evenwichtig brengen, zowel de voor- als tegenstand. Bewoners en ondernemers staan achter de doelstellingen van de gemeente, maar de uitwerking met het afsluiten van de twee belangrijke verbindingsstraten in het Oude Dorp wordt verafschuwd door velen.”

Inspraak
De VVD heeft in Amstelveen in feite de totalitaire macht en kan doen en laten wat ze wil, vindt zij. Ze levert de burgemeester, heeft – net als D66 – twee wethouders (o.a. portefeuille media en handhaving), de grootste fractie in de gemeenteraad en vele lokale media kanalen om de publieke opinie te bespelen, zeggen de tegenstanders.

“Wij hebben vandaag gelukkig begrepen dat de wethouder, VVD en gemeente wegens alle commotie er steeds meer voor open staat het proces te herijken, betrokkenen werkelijk inspraak te geven en open te staan voor aanpassingen op het beeldkwaliteitsplan, het verkeersbesluit en een oplossing voor het aloude parkeerprobleem in het Oude Dorp.”

De organisatie zegt te hopen dat de lokale bewoners en ondernemers nu eindelijk serieus genomen worden.

14 REACTIES

  1. Wordt het niet eens tijd dat de landelijke VVD ingrijpt in deze steeds verdergaande kluwen van eigen en politiek belang , die nagenoeg aan corruptie grenst!

    • Goed punt Kees, ingangen hebben we nog niet daar, mocht je ergens ingangen hebben en/of nog goede ideeen over hoe we dit kunnen aanpakken dan horen we het graag; veel dank

      • @ app. Het schijnt dat die actiegroep tegen die bunker wordt aangevoerd door een VVD’er. Deze man is zelf een VVD’er, maar hij vindt dat de lokale VVD zich hier gedraagt als een klein groepje die elkaar constant de bal toespeelt. Dit heeft de man mij persoonlijk telefonisch mede gedeeld.

          • Ja, wij horen ook dat er steeds meer binnen de VVD de stemmen zijn verdeeld en velen vinden dat de VVD een soort van 1980-achtig old boys netwerk is in plaats van te vernieuwen en de burger inspraak te geven over dit soort belangrijke zaken. Mocht je meer informatie met ons willen delen, dan horen wij dat erg graag via oudedorp.amstelveen [at] gmail.com

  2. Ondernemers domineren de VVD (verder te noemen: ‘de Partij’) en dus domineert de Partij het Oude Dorp. De Bajes moet voor alle duidelijkheid worden omgedoopt tot Politburo. Inwoners hebben in dit bestel even weinig te vertellen als in de Sovjet-Unie.

  3. Er schuilt toch wel een tegenstrijdigheid in het verhaal van de gemeente . Zij zegt juist dat zij deze veranderingen juist doet vanwege de veiligheid, in ieder geval dat opperde de hr. Raat tijdens de opening van die ijssalon van coalitiegenoot, de hr. Aslansjan van D66, terwijl de actiegroep OD juist zegt dat het het voorgenomen plan van die verdwijnende paaltjes zeer gevaarlijk is voor auto’s en fietsers . En dat kostbare tijd verloren kan gaan door dit systeem voor eventuele hulpdiensten. Maw de actiegroep beweert dat het er juist gevaarlijker op wordt.

    • Dank voor je reactie. Ik doe even een herpost, gezien de vorige post met linkjes naar alle onderzoeken nog ‘onder moderation’ staat. Daarom hieronder een aantal google zoeksuggesties waarbij je er ook uitkomt, totdat de eerdere reactie ‘gemoderate’ is en de linkjes veilig zijn bevonden.

      Beste Frank, helaas is het wel de waarheid en wordt het er gevaarlijker op. Er zijn verschillende onderzoeken die dit uitwijzen, en zelf geeft de gemeente aan in haar Nota van Beantwoording aan, omtrent de paaltjes; ‘zeer storingsgevoelig, kans op aanrijden en schade’

      Heel erg veel gemeenten zien er dan ook vanaf en halen de pollers cq verwijderbare paaltjes weg. In een periode van 7 jaar tijd zijn er in 32 gemeenten minimaal 2539 aanrijdingen gemeld; gemiddeld 30 per maand… Google ‘BNNVara + pollers’ en je krijg direct het onderzoek te zien. Of ENM/CED, waarborgfonds referentie 1409220100 voor de volledige inhoud.

      Nog los van de schade en letsel, zijn ze erg duur, is het ongezond voor de CO2 uitstoot, economisch onverantwoord en zijn er regelmatig problemen voor hulpdiensten waarbij de paaltjes niet werken.. Zie bijvoorbeeld Zaanstad waarbij er 4x in een jaar hulpdiensten niet langs de paaltjes kwamen door stortingen. Google ‘Zaanstad hulpdiensten pollers’ en alle informatie komt beschikbaar. Of ‘alkmaar hulpdiensten pollers’; de gemeente Alkmaar heeft al in 2017 hier volledig afscheid van de verzinkbare verkeerszuilen genomen

      Feiten en redenen genoeg, dat de gemeente het niet vanwege veiligheid doet, helaas kan je op de gemeente dus niet op bouwen…

  4. En twee pagina’s full colour in het Amstelveens Nieuwsblad, gepresenteerd alsof het voorstel al door de raad is aangenomen. Het mocht wat kosten dit mediaoffensief.

      • Even opgezocht: dat was minimaal 2.500 euro die dubbele pagina, nog los van de tijd en geld van de media deskundigen van de gemeente. Zeg 5.000 euro totaal… En de verkeerszuilen, er komen er minimaal 3, kosten 30.000 euro per stuk, puur voor de paaltjes, nog los van de installatie, administratie, storingen enz. Dus een kleine 100.000 euro in het eerste jaar, voor een onveilig systeem waar de meeste gemeentes ze juist weer weg gezien de onveiligheid. Tegen beter weten in is de gemeente juist geld aan het weggooien, in deze tijden…

    • Ze staan er zogezegd “ gekleurd” op, zullen we maar zeggen! 😂😂Maar ja niet de eerste keer! Laten we de “ badkuip”in de Poel, de bunker, “ de Drol”, de soap rondom dat beeld op de rotonde Keizer Karelweg, de idioot hóge bijdrage voor het Cobra enz . niet vergeten. Kortom behoor je tot de incrowd van VVD en vreunden dan valt er altijd wel iets te ritselen op kosten van alle Amstelveners.

  5. Bewoners zijn ongewenst. Daar komt het op neer. Als het aan b&w ligt, gaat het in het Stadshart ook die kant op.

    Maar wij moeten ondertussen niet uit het oog verliezen dat het Oude Dorp verkeerskundig een onoplosbaar probleem is. Auto’s en slecht bestuur zijn een combinatie die tot dit soort situaties leiden. Er is bij voorbeeld geen ringweg, net zomin als rond het Stadshart. En er ligt een ‘historische trambaan’ die nauwelijks wordt gebruikt maar die wel het hele jaar ruimte inneemt die beter benut had kunnen worden. En dan dat gemeentehuis op díe plek..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.