Teams van het technasium van het Keizer Karel College wonnen donderdag, tijdens de finale van het internationale project Viruskenner, de prijzen Beste inhoudelijke ontwerp en Creativiteit. De finale en de prijsuitreiking vonden dit jaar noodgedwongen online plaats.

Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli wonnen de prijs voor Beste inhoudelijke ontwerp. Dit team lichtte door middel van een stopmotion-film zijn idee voor een sms-alert in combinatie met een  website en app, met uitgebreide informatie over het virus Hepatitis A.

Hantavirus

Het team bestaande uit Stan, Sander en Jens ging er met de prijs in de categorie Creativiteit vandoor. Om besmettingen met het hantavirus te voorkomen had het een ‘slimme muizenval’ ontwikkeld, met daarin een urinesensor die het hantavirus kan herkennen.

Viruskenner is een internationaal project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo aan meedoen. Doel is de kennis over virusinfecties, alsmede manieren om zich hiertegen te beschermen, te vergroten. Het project was dit jaar actueler dan ooit, doordat men zag een uitbraak altijd op de loer ligt. Door de corona-uitbraak maakten veel leerlingen het project thuis af. De opdrachtgever in het Erasmus MC werkte hard aan onderzoek naar het coronavirus.

Erasmus

Ondanks alle beperkingen deden teams in Nederland en Italië met een inzending mee aan de finale en tien experts van het Erasmus MC als jurylid hebben alle inzendingen beoordeeld.

Deurklink

De prijs voor het ontwerp met de grootste maatschappelijke impact ging naar Pien, Milou en Suze van het Ulenhof College in Doetinchem. Zij ontwierpen een deurklink met UVC-licht, dat bacteriën en virussen doodt en in laboratoria wordt gebruikt voor sterilisatie van ruimtes. Deze innovatieve oplossing doodt de meeste virussen en bacteriën en daarmee is dit een ontwerp dat de algehele hygiëne kan verbeteren en veel nare besmettingen kan voorkomen. Wereldwijd zou dit een grote impact kunnen hebben.

Noord-Italië

Aan het project Viruskenner doen niet alleen Nederlandse technasiumleerlingen mee. Ook verschillende scholen in Noord-Italië zijn elk jaar van de partij.  Van de Italiaanse inzendingen won het team van Buonorotti ISS uit Trento met een zeer informatieve website over het Denque-virus gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.