De ChristenUnie vindt de groei van Amstelveen naar 125.000 inwoners in 2040 onrealistisch en zal daartegen woensdag een motie indienen. B&W gaan in de zogenoemde Perspectiefnota, die woensdag door de gemeenteraad wordt behandeld, ui van twee scenario’s. Eén daarvan blijft steken bij 100.000 en de tweede gaat uit van 125.00 inwoners. Fractievoorzitter Bert de Pijper van de CU vindt alleen het eerste realistisch.

Bert de Pijper

In de Perspectiefnota 2021 (waarin de contouren voor de komende begroting staan) wordt het beleid voor de volgende jaren duidelijk. B&W hebben zich steeds gericht op groei naar 125.000 inwoners. Dat komt volgens De Pijper de leefbaarheid niet ten goede. “Een dergelijke bevolkingsgroei is niet realistisch en ook ongewenst.”

Immigratie

Hij wijst op statistische informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de afdeling Sector Onderzoek & Informatie van de provincie Noord-Holland. Maar ook in opeenvolgende uitgaven ‘Facts en Figures’ van de gemeente Amstelveen blijkt dat het overgrote deel van de bevolkingsgroei van Amstelveen tussen 2010 en 2020 komt door het zogenoemde migratiesaldo, dat is het verschil tussen vestiging en vertrek binnen en buiten Nederland. Slechts een gering deel van de groei ontstaat door de natuurlijke groei (verschil geboorte en sterfte).

Leefbaarheid

Een bevolkingsgroei naar 125.000 inwoners in 2040 legt grote druk op de leefbaarheid van de Amstelveense samenleving, vindt De Pijper. Ter wille van de groei moeten er steeds meer woningen binnenstedelijk worden gebouwd, maar ook is moeilijk vol te houden dat dan de polders rond Amstelveen, zoals de Bovenkerkerpolder, gespaard blijven. Verder verwacht De Pijper overbelasting van welzijns-, cultuur-, onderwijs- en sportvoorzieningen, alsmede medische-, kinderopvang- en zorgvoorzieningen. Tenslotte zal er volgens hem een (te) grote opgave ontstaan rond de benodigde infrastructuur voor een goede leefomgeving. En de groei is geenszins nodig, zegt Bert de Pijper.   Zij motie heet dan ook: “Naar een leefbaar Amstelveen in 2040”.

11 REACTIES

 1. Lijkt een sympathieke stellingname van Hr. de Pijper (ChristenUnie) echter is dit het ook of is hier sprake, zoals zo vaak, van een politieke dubbele bodem. Even een aantal feiten.
  Ook Hr. de Pijper weet als geen ander dat zijn salaris evenals dat van Burgermeester en Wethouders flink vooruit gaat als Amstelveen de 100.000 inwoners overschrijdt. Echter hij weet ook dat de volgende salarisstap pas gemaakt kan worden bij 150.000 inwoners, kortom een onhaalbaar aantal voor de gemeente Amstelveen binnen de huidige begrenzing. Tja dan is het wel erg makkelijk scoren met 100.000 inwoners OK, maar 126.000 (in 2040) inwoners niet. Het heilige doel van 100.000 inwoners en een fikse salaris verhoging is dan bereikt en de volgende stap is sowieso onhaalbaar.

  Vanuit alle recente buitenproportionele bouwplannen de laatste tijd blijkt wel dat politiek Amstelveen haast wil maken met die grens van 100.000 inwoners. En niemand in het gemeentehuis zal dwars gaan liggen immers wie durft de ander (en eigen) de mogelijke toekomstige inkomsten verhoging te ontzeggen/torpederen.

  Ik weet niet waarom maar ik had van Hr. de Pijper van de ChristenUnie iets meer integriteit verwacht.

  • Voor wethouders bedraagt het verschil iets minder dan € 600 per maand en voor raadsleden iets minder dan € 200,- als Amstelveen meer dan 100.000 inwoners zou hebben. En tegen de tijd dat het zover is zijn de meeste al weer vertrokken. Denk je nou dus echt dat het salaris c.q. de vergoeding de reden is dat ze Amstelveen willen laten groeien? Misschien moet je die theorie eens laten varen Olaf.

   • Je noemt € 600,– en plakt die op wethouders. Volstrekt onjuist. De meer bedragen (per 01 januari 2020) bij een inwonertal van 100.001 die per maand gaan worden uitbetaald zijn als volgt:
    Burgemeester: € 606,14 (+ 6,0 %)
    Wethouders: € 749,26 (+ 9,2 %)
    Raadleden: € 209,71 (+ 13,5 %)

    Nogmaals wat mij stoort zijn de opzichtige wijze waarop politiek Amstelveen thans dit aantal van 100.001 inwoners aan het najagen is. Elk stukje nog open veld of potentieel af te breken pand wordt thans benut om buiten proportionele woningen/appartementen neer te knallen, vaak buiten bestaande bestemmingsplannen om.
    Jij mag je ogen daarvoor sluiten ik doe dat niet en constateer dat protesten van omwonenden simpelweg terzijde worden geschoven. Dit is geen theorie CeeBee het is de praktijk en je weet het. De laatste tijd voorbeelden zat op deze site.

    • Ik sluit mijn ogen helemaal nergens voor, ik betwist alleen de stelling dat het hen om het geld te doen is. Jij blijft echter op dat spoor zitten, terwijl jij misschien je ogen sluiten voor het feit dat er bouwopgave van het rijk ligt. Dát is namelijk de echte reden.

     • Als dát de ware reden zou zijn waarom dan een embargo op woningbouw in de Bovenkerkerpolder?

     • Omdat de gemeente dat gebied wil handhaven als natuur (en nog maar helemaal de vraag is of men dat kan volhouden). Daarom wil men zo veel mogelijk ‘inbreiden’, waar men overigens een paar jaar geleden nog faliekant tegen was, Amstelveen zou een beheergemeente worden en geen groeigemeente. Het kan verkeren nietwaar?

  • Wat ontzettende idiote maar ook laffe verdachtmaking die de hr. Oomes hier maakt, terwijl ik hem nooit heb gehoord over onze VVD&D66 vrienden en de gebruikelijke kliek alhier die de dienst uitmaakt.

 2. Goh, en wat lees ik thans onder het artikel “Waarheen groeit Amstelveen?” van vandaag op deze site dat Mw. Gordon gisterenavond stelde in de gemeenteraad: “Maar door alle bouwplannen die nu op stapel staan, komt de stad zo al aan 100.000 inwoners, reageerde wethouder Floor Gordon. “Van 125.000 inwoners gaat dit college niet uit. Het gaat ons niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit”, zei ze. Maar dat men niet boven de honderdduizend uit mag komen vond zij een te enge stellingname. Daarom ontraadde zij de motie.”.

  Zo zie je maar CeeBee: “al is de leugen nog zo snel etc.”.

  En wat Hr. de Pijper betreft: die trok zijn motie in want B&W gaat niet meer uit van 125.000 inwoners, nu het heilige doel van 100.000 inwoners bereikt gaat worden met alle buiten proportionele nieuwbouwplannen van thans.

  Lees nu nog maar eens mijn eerste reactie hierboven, ook jij Frank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.