Amstelveenblog.nl en voorhanger amstelveen.blog heeft vele jaren geleden al geklaagd over het totale gebrek aan openbare toiletten in de stad (waarop geen enkele gemeentelijke reactie kwam), maar nu lijkt ook het CDA (als enige van de tien partijen in de gemeenteraad) wakker geworden. Dat wil in het Stadshart, andere wijken en het Amsterdamse Bos meer openbare of voor publiek opengestelde toiletten.

Sandra van Engelen

Die waren er trouwens lang geleden, toen nog niet zoveel inwoners had, maar zij zijn allemaal gesloopt toen juist de nood (groter inwonertal) toenam.

Motie

De CDA-fractie in de gemeenteraad gaat woensdag een motie indienen om B&W tot actie op het toiletfront te bewegen.  Ook wordt het college verzocht de handige HogeNood-app van de Toiletalliantie te gaan gebruiken

De bereikbaarheid tot toiletvoorzieningen, specifiek voor mindervaliden en chronisch zieken, is in Amstelveen ontoereikend, lijkt men nu ook bij één van de tien partijen in de gemeenteraad door te hebben. Eerder maakten winkeliersverenigingen daarvan gewag en wijkcentrum De Bolder kreeg bijna een punthoofd van winkelend publiek dat alleen het toilet kwam bezoeken. Tijdens bezoeken van wethouders maakten winkeliersverenigingen de nood wel kenbaar, maar er kwam geen enkele actie van de gemeente.

Norm

In de CDA-motie wordt nu het college van B&W gevraagd in de gemeente de toiletnorm van de Maag-Lever-Darm-Stichting te gaan hanteren. Die bepaalt dat er in steden om de 500 meter een toilet beschikbaar moet zijn. “Deze norm moet ook uitgangspunt zijn bij toekomstig (ruimtelijk) beleid, onder andere bij de invoering van de Omgevingswet”, vindt CDA-raadslid Sandra van Engelen.

Forse drempel
“In Nederland blijken 2,4 miljoen 65-plussers en 1,8 miljoen kinderen onder de tien jaar vaker en/of dringender een toilet nodig te hebben dan gemiddeld. Ook vrouwen hebben vaker een toilet nodig”, zegt zij. “Het ontbreken van voldoende toegankelijke openbare toiletten is voor veel mensen een forse drempel om de deur uit te gaan en deel te nemen aan het maatschappelijke leven.”

Problemen

De aanwezigheid van meer openbare toiletten kan volgens Van Engelen voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen of dat die verergeren door het te lang ophouden van de kleine of grote boodschap. Deze drempel verhoogt het sociaal isolement met als neveneffect problemen zoals depressiviteit, zegt zij.

Winkeliers / horeca
Het CDA vindt het belangrijk dat meer winkeliers en horecaondernemers hun toilet openstellen. De gemeente moet daarbij het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten / evenementen standaard toiletvoorzieningen voor mindervaliden en chronisch zieken beschikbaar te hebben, zegt de partij verder. Een dergelijke voorziening is ook in het belang van de ondernemers, vindt Van Engelen. “Door het openstellen van toiletten blijft het winkelen aantrekkelijk voor vrouwen, die immers twee derde van het winkelend publiek uitmaken.”

Hoge NoodApp
Op de HogeNood-app van de Toiletalliantie ziet de gebruiker het dichtstbijzijnde openbare toilet of opengestelde toilet. Van Engelen: “Deze app zal door het college onder de aandacht moeten worden gebracht bij winkeliers en horecaondernemers. Ook zal de gemeente het bestaan van de app regelmatig via de gemeentelijke kanalen onder de aandacht van de inwoners moeten brengen.”

2 REACTIES

  1. Het is toch ronduit belachelijk dat de 3 supermarkten en een horecagelegenheid In Groenhof tezamen geen enkele toiletgelegenheid hebben, maar dat de eigenaresse van het Groentje wel tegen de wethouder zit te “zeiken” over de vermeende valse concurrentie van de Bolder. Men is blijkbaar daar meer geïnteresseerd in de consumptie dan in de verwerking daarvan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.