Van Amstelveen wordt verwacht dat de gemeente, om er aandeelhouder van te worden, ongeveer € 2,5 miljoen investeert in een nieuw bedrijf voor regionale duurzaamheid. Aan zo’n vijftig gemeenten en twee provincies is gevraagd één procent van hun begroting als aandeelhouder te investeren in Invest-MRA, vertelde drs. Marc Muntinga, directeur van een bureau dat betrokken is bij investeringen in het publieke domein, donderdag op een digitale informatie bijeenkomst voor raadsleden.

Marc Muntinga

Over 20 tot 25 jaar krijgt Amstelveen het geld terug. Volgens Muntinga is het dan terugverdiend, maar de baten betreffen eigenlijk alleen het halen van maatschappelijke doelen op het gebied van de duurzaamheid in de Metropool Regio Amsterdam. Wie in de loop der jaren eerder van zijn ‘aandeel’ af wil, krijgt en minder voor terug, denkt wethouder Floor Gordon van duurzaamheid en economische zaken.

Begin

Overigens staat Invest MRA los van wat er lokaal op het gebied van duurzaamheid wordt uitgegeven, onder meer aan energietransitie en het circulair maken van de (gemeentelijke) gebouwen, waarmee men trouwens nog aan het begin staat, meldde strategisch adviseur duurzaamheid Saskia Zorge. Het streven van de gemeente is er o.a. op gericht meer grondstoffen uit afval te halen, waartoe ook meer en meer het afvalbrengstation gaat dienen. Er moet een depot komen, omdat veel gemeentelijke gebouwen worden afgebroken, c.q. gerenoveerd, waardoor er materialen vrij komen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Van veel maatregelen is overigens nog niet duidelijk wat die gaan kosten. Van de voor dat doel bestemde € 15 miljoen uit de Enecogelden (aandelen werden verkocht) is nog ongeveer dertien miljoen over, onder meer omdat het bedrag is besteed aan versterking van de capaciteit op het gebied van duurzaamheid,  meldde Zorge.

Regio

Donderdagavond ging het vooral om regionale duurzaamheid. Op hoeveel er dan van de investering in Amstelveen terecht komt, een vraag van VVD-er Tom Coumans, antwoordde Muntinga dat duurzaamheid nu eenmaal geen gemeentegrenzen kent. In dat verband noemde hij ook het besluit van B&W van Amsrterdam, waarover de gemeenteraad nog moet beslissen, om veertig miljoen euro in Invest MRA te stoppen, zonder daar lokale voorwaarden aan te verbinden. Het bedrijf, dat twee dochterondernemingen krijgt (een ontwikkel BV en een Fonds BV), is ook bedoeld om beter een vuist te maken naar wat nationaal gebeurt en tegemoet te komen aan ‘de grote maatschappelijke positie, waar we met elkaar voor staan’, zei Muntinga.

Steun bedrijven

Elders in Nederland bestaan al dergelijke regionale bedrijven, maar in de MRA, waar een kwart van alle energie van Nederland wordt gebruikt, nog niet. De publieke onderneming gaat vier categorieën bedrijven steunen, ter verduurzaming, onder meer voor innovatie van het MKB. Overigens denkt zij zich niet te bemoeien met grote jongens als Schiphol en Tata Steel, die zelf in samenwerking met de regering verantwoordelijkheid nemen.

Inleg

“Eenvoudig gezegd kun je verwachten dat de gemeente de ‘inleg’ na 20-25 terug kan krijgen, terwijl het geld intussen gerendeerd heeft met maatschappelijke doelen op het gebied van duurzaamheid”, zegt Gordon. Zij is het er wel mee eens dat wie zijn geld eerder terug wil hebben, waarschijnlijk minder voor een aandeel krijgt. “Als teveel aandeelhouders tegelijk willen verkopen, dan is dat ook slecht voor de omvang en effectiviteit van het fonds. Daarom proberen wij binnen de MRA een gezamenlijke lange termijn ambitie en commitment te realiseren met dit investeringsvehikel.”

Eneco

Volgens haar veranderen de gemeentelijke uitgaven op jaarbasis er niet door. “Het is een deelneming, en beetje vergelijkbaar met onze eerdere Eneco aandelen. Doel van deze deelneming is te komen tot een versnelling van de Duurzaamheidsopgave.” Overigens kwam er van Eneco jaarlijks een dividend aan de inkomstenkant van de gemeente. Maar nu is de winst in voorlopig niet in geld uit te drukken duurzaamheid.

4 REACTIES

  1. Het klinkt als een babbeltruc van handige jongens die duurzaamheid hebben ontdekt als verdienmodel. Velen zijn hen voorgegaan en velen zijn erin getrapt. Ik hoop dat ik het mis heb.

  2. Een verkeerder moment om hier in te stappen is bijna niet denkbaar. Even afgezien van het uitermate vage (terug)verdienmodel.

  3. Ik wil zo ook directeur worden met 15 miljoen! Dan beloof ik wel dat ik het over 25 jaar terugbetaal. Tegen die tijd weet ik toch niet meer of ik koffie of thee drink. 😂😂😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.