Het lijkt erop dat dit jaar het aantal processierupsen, in deze tijd doorgaans een piek bereikend, lager is dan in 2019. Bij het signaleren van de eerste nesten kwam de gemeente, nog wetend van de ellende van vorig jaar, direct in actie.

Een aannemer was tot nu toe dagelijks aan het werk om de nesten van de rups weg te halen, waarbij plekken langs paden en drukbezochte locaties voorrang. Sinds begin juni haalde de gemeente nesten uit circa 160 bomen op meer dan 30 locaties. De meeste ervan zijn gesignaleerd in de heemparken Thijssepark en De Braak en in de omgeving rond de Groen van Prinstererlaan. Het aantal meldingen neemt inmiddels af.

 Overlast in 2019

Vorig jaar werden ruim 1500 nesten met eikenprocessierupsen verwijderd. Verspreid door de gemeente werden 600 besmette bomen met de harige rupsen aangetroffen. Sinds vorig zijn tientallen nestkasten opgehangen en bol- en knolgewassen aangeplant om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten. Samen met vroegtijdige mechanische bestrijding door het wegzuigen van de nesten is dit mogelijk de reden van een terugloop van overlast.

 Amsterdamse Bos

Ook in het Amsterdamse Bos worden rupsen dagelijks bestreden. Volgens de Bosorganisatie zijn de helft minder rupsennesten geconstateerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zou kunnen komen door het tijdig starten met een fulltime bestrijdingsploeg.

Melden van een nest

De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de ‘oksels’ van de takken maar kunnen ook op de stam voorkomen. Wie een nest van een eikenprocessierups ziet, kan dat melden (en de locatie doorgeven) via telefoonnummer (020) 540 49 11. Als het om het Amsterdamse Bos gaat, moet men online melden via de website van de gemeente Amsterdam. Rupsennesten rond speelboerderij Elsenhove bestrijdt Groengebied Amstelland.

Zie voor meer informatie de pagina Eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.