Omdat zij die beter wil beheersen en sturen gaat de gemeente onderzoek doen naar de steeds maar stijgende kosten van specialistische jeugdzorg. Het onderzoek moet antwoord geven op de vragen waarom en waardoor die uitgaven daaraan voortdurend oplopen.

In 2015 droeg het Rijk tal van taken in het sociaal domein, waaronder de jeugdzorg, over aan gemeenten en voerde tegelijkertijd een flinke bezuiniging door. Sindsdien zien bijna alle Nederlandse gemeenten, waaronder ook Amstelveen,  jaarlijks de kosten van de specialistische jeugdhulp stijgen.

Vragen

De kosten stegen hier van bijna 15 miljoen in 2018 naar meer dan 18 miljoen in 2020, zo wordt verwacht. Het onderzoek moet antwoord geven op de vragen wat de oorzaak is van de blijvende kostenstijging, of het aan de opbouw van de Amstelveens bevolking ligt of de ontwikkelingen in de zorgmarkt, wat het beeld is bij vergelijkbare gemeenten en of Amstelveen daar qua kostenniveau van afwijkt. Ook wilt de gemeente weten welke struikelblokken er zijn om de kosten nu beter te kunnen voorspellen en beheersen. Voor het onderzoek wordt een extern bureau ingehuurd, maar nog niet is bekend welk. De aanbesteding is nu begonnen. Het onderzoeksbureau moet einde dit jaar het onderzoeksrapport opleveren.

1 REACTIE

  1. Goh, wat gek nou! Ik ben een leek op dit gebied, maar zou dat niet komen door de algehele bureaucratisering van de zorg , veel pappen-en- nat- houden werk, waardoor de uiteindelijke kosten enkel maar hoger uitkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.