Het Amstelveense bedrijf Umisol, producent van zonwerende en isolerende raamfolie, is door ABN Amro ingeschakeld voor verduurzaming al van zijn kantoren, waaronder dat in het Stadshart. De bank streeft er naar die uiterlijk in 2030 in overeenstemming te hebben met de klimaatakkoorden van Parijs.

Daarvoor riep ze de hulp in van het ingenieursbureau Koppes Bouwkunde en Umisol. “Dankzij onze circulaire benadering en raamtoepassing kan ABN Amro zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen waarmaken. Hun ecologische voetafdruk daalt en ze zullen fors besparen op hun energiefactuur”, zegt general manager Francis Denoo van de Amstelveense onderneming.

Energieverbruik

Kantoorgebouwen zijn energievreters. In Nederland bedraagt het gemiddeld energieverbruik van een kantoorgebouw 150 kWh per vierkante meter. Volgens de afspraken op de COP-21 klimaatconferentie in Parijs mag dat maximaal 50 kWh zijn. Tegen 2030 wil ABN AMRO die doelstelling realiseren. Vandaar inschakeling van het ingenieursbureau in Heerhugowaard.

Robert Koppes, zaakvoerder Koppes Bouwkunde: “ABN AMRO is onze grootste opdrachtgever. Wij zijn ook de architecten achter hun recent gelanceerde GREENE concept, een duurzaam en circulair huisvestingsconcept voor klantomgevingen. Daarin staan persoonlijk contact en digitaal gemak centraal. De pilootfase is nu achter de rug en staan we aan de vooravond van de uitrol van het concept.”

Raamfolie

In 2016 is al het ABN Amro-filiaal in Alkmaar energie- en CO2-neutraal gemaakt. Mede met de hulp van Umisol behaalde de bankt toen het BREEAM-NL-In Use Excellent label. “We plaatsten er onze innovatieve raamfolies, die een optimale warmtewering met een uiterst hoge lichtdoorlaatbaarheid en een quasi volledige blokkering van de UV-straling combineren”, zegt Denoo. “Daardoor werd de warmtelast gereduceerd en het comfort verbeterd zonder dat het aanzicht van het gebouw is veranderd.”

Het voorbeeld van Alkmaar wordt intussen als blauwdruk gebruikt voor het volledige kantorennetwerk van ABN AMRO. “De folies kunnen worden aangewend bij nieuwbouw en renovatieprojecten en hebben een lage warmte-absorptie waardoor ze aan de binnenkant van ieder glastype kunnen worden aangebracht”, zegt Denoo. “Met Koppes Bouwkunde hebben we nu ook het ABN AMRO kantoor in Amersfoort en Amstelveen opgeleverd.”

Energielabel

Met de raamfolie kunnen bedrijven fors besparen op hun energiefactuur, vindt hij, wat wordt bevestigd door Koppes Bouwkunde. “In 2017 werd in het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam 12.000 m² Umisol zonnefilms geplaatst”, meldt Robbert Koppes. “De folies passen perfect binnen het pakket verduurzamingsmaatregelen en zijn ook een schaalbare oplossing voor andere kantoren.” Denoo van Umisol: “Op die manier kunnen bedrijven ook het energielabel C halen, dat tegen 2023 een vereiste is. Bijna de helft van de kantoren voldoet op dit moment er nog niet aan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.