De meeste fracties in de gemeenteraad lijken wel te vrezen dat het ontwerp voor de Spoedwet, zoals dat er nu ligt, de democratische grondrechten van de burgers drastisch gaat inperken. De Spoedwet moet de noodverordening die nu geldt in verband net de coronacrisis gaan vervangen. Maar een petitie van de burgers ertegen, nu al met een kleine 350.000 handtekeningen, wordt politiek in Amstelveen niet gesteund.

Esther Veenboer

Zoals het wetsontwerp er nu ligt geeft het ook de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waartoe Amstelveen behoort, en bijna dictatoriale macht, die de grondrechten va de inwoners schendt. In het verlengde daarvan zouden B&W ondemocratisch kunnen besturen en handhaven. De Tweede Kamer kwam al tegen de wet in opstand, waardoor de aanneming werd vertraagd.

Grondrechten

“De maatregelen in de spoedwet grijpen in op de grondrechten van burgers”, zegt fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA. “Daarom is uiterste zorgvuldigheid geboden.” Zij verwijst ook naar de uitspraak van de Raad van State die niet gelukkig met het wetsontwerp was. Volgens vrijwel alle partijen blijft het toch een zaak die in Den Haag moet worden beklonken. Vooral landelijke partijen verwijzen naar de Tweede Kamer. “PvdA kamerlid Attje Kuiken heeft daarover in de Kamer opgemerkt dat de snelheid waarmee dit gaat niet past bij de impact die de wet heeft”, zegt Veenboer. Zij ziet overigens voor de gemeenteraad geen staatsrechtelijke rol.  “Wat niet wil zeggen dat we het niet kritisch volgen”, voegt zij er aan toe.

Rare dingen

“Over wetgeving gaat het parlement en zullen we uiteraard moeten accepteren of we het

Kees Noomen (VVD)

leuk vinden of niet”, meent VVD-er Kees Noomen. “Als daar heel rare dingen in staan, kunnen we uiteraard als Gemeente of Gemeenteraad daar een brief naar de minister over sturen of onze partij in Den Haag benaderen.” Hij verwacht te zijner tijd een brief van voorzitter Femke Halsema va de veiligheidsregio. “Dan kunnen we daar op reageren. Nu ligt er nog geen brief.”

Landelijk vindt zijn partij overigens dat men zeker in de coalitie rond Mark Rutte niet zo hoog van de toren moet blazen met kritiek op het wetsontwerp.

Beuken

Martin Kortekaas. Foto: Katja Mali (GroenLinks)

Overigens liggen in andere gemeenten raadsfracties, onder wie VVD-ers meer dwars. In de vorige gemeente van burgemeester Tjapko Poppens, Wij bij Duurstede, diende Serge Segboer van de VVD namens zijn fractie een motie in met als doel de corona spoedwet af te wijzen als gemeente. “Veel grotere beuken aan de democratie kun je niet uitdelen,”  zei hij. De fractie sloot zich aan bij vele partijen die al aangaven grote moeite te hebben met (delen van) deze spoedwet, zoals de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak.

Ongewenst

Volgens fractieleider Martin Kortekaas van GroenLinks zijn er minstens twee petities die zich tegen die Spoedwet keren. Die wet komt er wat de partij betreft ook niet als er ongewenste bevoegdheden in terecht komen. “Ik zie nog geen reden waarom GroenLinks Amstelveen er anders over denkt dan Kathalijne Buitenweg in de Tweede Kamer”, zegt hij.

Te lang

Raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie sluit zich aan bij de mening dat over wetten nu

Bert de Pijper

eenmaal in Den Haag wordt beslist. Ook hij ziet er eigenlijk geen taak voor de gemeenteraad. Maar hij vindt wel dat de in het wetsontwerp beschreven maatregelen ingrijpen op de grondrechten van burgers. Zijn partijgenoten in de Haagse regeringscoalitie hebben dan ook stevig aan de bel getrokken en gezegd dat het zó niet kan. “De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft al aangekondigd dat de wet in deze vorm niet kan doorgaan”, zegt De Pijper. “Ook is de termijn van een jaar te lang. De ChristenUnie sluit zich aan bij de forse kritiek die de Raad van State op dit wetsontwerp al heeft geleverd in het advies.”

1 REACTIE

  1. Gelukkig zijn de huidige noodverordeningen dan wel met respect voor grondrechten!?
    Een strafblad kan je krijgen als je je er niet aan houdt. En de Tweede Kamer nam een motie aan om dat te voorkomen, maar die legt de regering doodleuk naast zich neer.

    Kortom ja die nieuwe wet is nog erger, maar heb geen raadslid over de huidige noodverordeningen gehoord. Ze gaan er overigens ook overigens helemaal niet over en zijn nu al totaal buitenspel gezet. Dus….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.