De kinderraad blijkt afgelopen week, uiteraard nadrukkelijk buiten het zicht van de media, afscheid te hebben genomen. In die die laatste bomvolle bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis ging de kinderraad in op de oproep van premier Rutte aan jongeren in de coronatijd hun creativiteit in te zetten en mee te denken over de maatregelen tegen corona. 

Volgens de gemeente hebben de kinderen met de woordvoerders onderwijs van verschillende fracties in de gemeenteraad en wethouder Frank Berkhout (onderwijs en jeugd) gesproken. Er werd gebrainstormd over de thema’s: 1,5 meter regel (hoe houden we ons daaraan), tweede golf van corona (wat doen we dan) en school en vrije tijd.

Ook belonen

Wat de anderhalve meter betreft, vindt de kinderraad dat men niet alleen moet beboeten maar ook belonen. Volgens hem moeten er sowieso meer handhavers komen die beter opletten en hoge boetes uitdelen, zegt de gemeente. Van meer handhavers komt trouwens niets van terecht, omdat uitbreiding van die afdeling veel meer geld zou gaan kosten. Ook moeten er volgens de kinderen nog meer getapete routes in winkels komen, zodat men ziet wat nu precies anderhalve meter is. En er kan volgens hen een tijdvak worden gereserveerd waarin doelgroepen boodschappen mogen doen.

Tweede golf

Komt er een tweede golf dan adviseert de kinderraad om BN’ers in te zetten, zoals de uit Amstelveen komende DJ Martin Garrix en Enzo Knol, om te vertellen wat er aan de hand is en welke regels gelden. Zelf zijn de kinderen niet te beroerd om wat te doen, bijvoorbeeld een heitje voor een karweitje voor mensen die niet naar buiten kunnen. Althans volgens de gemeente.

School

Van premier Rutte verwacht de kinderraad dat die een volgende keer de scholen open houdt, desnoods voor oer dag wisselende leerlingen. Belangrijk is volgens de raad ook dat volwassenen goed kijken de oorzaak van onderwijsachterstanden, meldt de gemeente in haar reportage. De achterstanden zouden volgens de kinderraad ook aan de kwaliteit van de lessen, dan wel het louter digitaal onderwijs en de begeleiding van hun kinderen door hun ouders kunnen liggen.

Nieuwe raad

In de laatste bijeenkomst van de kinderraad dankte wethouder Berkhout. Hij roept alle Amstelveense kinderen uit de groepen 7 of 8 op zich aan te melden voor de nieuwe raad, die ook weer een jaar zal aanblijven. Tot 1 juli loopt de wervingscampagne voor een nieuwe kinderraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.