Een culinair feestje was het eigenlijk, volgens de onderdelen aan elkaar pratende Matthijs den Hollander. Even later overhandigde initiatiefnemer en uitgever Michel Becker van Amstelland Consultancy (onder meer verantwoordelijk voor de uitgave van de sportkrant Amstelland Sport) vrijdag het eerste exemplaar van het boek Horeca Amstelveen in boekhandel Venstra aan wethouder Floor Gordon van Economische Zaken. Die zag er, behalve promotie voor de horeca, ook stadspromotie in.

De gemeente had dan ook duizend boeken voor haar rekening genomen, die worden uitgedeeld aan deelnemende bedrijven, die het op hun beurt weer aan cliΓ«nten geven die een dinerbon van minimaal vijftig euro kopen. Een bladwijzer geldt als een soort strippenkaart, waarop alle 27 in het boek vermelde bedrijven staan. β€œNeem deze boekenlegger mee naar het restaurant als bewijs dat u gebruik kunt maken van het aanbod en laat het bij binnenkomst afvinken”, staat er. De deelnemende voeren namelijk allemaal een kortingsactie. Het boek is voor € 9,50 ook verkrijgbaar in de lokale boekwinkels.

Selectie

Het sterrenrestaurant β€˜Aan de Poel’ was het eerste dat aan het boek meedeed, vertelde Becker bij de overhandiging. Maar ook cafΓ©-restaurants als Abina, AnnA, Dixie, BLVD CafΓ©, Brasserie 10, All Sports, Kukusai, Colijn en Villa Borghese staan in de selectie. Het is overigens maar een beperkte selectie van de 190 horecazaken in Amstelveen, zei Gordon.

Trots

Het was de bedoeling dat het tweede exemplaar aan voorzitter Daan Kroone van Kon. Horeca Nederland in Amstelland zou worden overhandigd, maar die was op dat moment, wegens lunchtijd, te druk bezig in zijn eigen Day Foodbar. In zijn plaats kreeg burgemeester Tjapko Poppens het exemplaar Hij herinnerde aan zijn voorzitterschap van de organisatie van Nederlandse bierbrouwers. β€œIk ben trots op alle horecazaken in Amstelveen”, zei hij.

Boeken

Ook directeur Pier Rienks van Venstra had mee geholpen bij de productie van het boek. Hij is ook uitgever van boeken bij de VU, alsmede fractievoorzitter van het CDA in de Amstelveense gemeenteraad. β€œIk heb niet zoveel verstand van horeca, maar wel van boeken”, liet hij zich ontvallen. Becker, die zelf veertig jaar ervaring in horecaland heeft: β€œDe gemeente heeft dit mede mogelijk gemaakt. Van elk verkocht exemplaar van het boek gaat twee euro naar de organisatie van het Culinair Festival in Amstelveen. Daarmee komen wij tegemoet aan de wens van Daan Kroone.”

Ontdekkingsreis

In het boek vindt men, behalve foto’s van elk van de deelnemende bedrijven, ook een recept van de betreffende chef-kok. Gordon schreef in haar voorwoord onder meer dat Amstelveen een groene stad is met internationale allure, een rijk cultureel leven, een bruisend Stadshart en een rijk aanbod aan culinaire hotspots. β€œGa op culinaire ontdekkingsreis bij de smaakvolle internationale keukens, van Italiaans tot Japans, van Chinees tot Koreaans. Dineer sfeervol en uitgebreid langs de Amstelzijde of bij een Michelin bekroond sterrenrestaurant”, schreef zij verder.

Kleurrijk

Door de Coronacrisis staat de horecasector onder grote druk, beseft zij. β€œDit kleurrijke boek met prachtige foto’s en zonder winstoogmerk, is ter promotie van onze lokale horeca. Een initiatief wat wij vanuit de gemeente Amstelveen van harte ondersteunen, met dankzegging aan initiatiefnemer Michel Becker en andere betrokkenen.”

27 REACTIES

  1. Wordt even duizelig van de belangenverstrengeling en het gebrek aan integriteit hier.

    Michel Becker (van de partij Actief voor Amstelveen kortweg AVA) die gemeenteraadslid is en die het dagelijks bestuur van de gemeente dus B&W wordt geacht wordt te controleren, heeft een sportkrant die een deal heeft gesloten met de van gemeentesubsidies afhankelijke AmstelveenSport, waarbij de gemeenteraad dus de controlerende partij is van de subsidies.

    Deze Michel Becker heeft dus een boek uitgegeven. Dat boek is dus voor 1000 exemplaren afgenomen en betaald dus door de gemeente Amstelveen, lees B&W. En de gemeente geeft dat dan weer cadeau aan ondernemers. Floor Gordon van D66 werkt hier aan mee door bij de presentatie het eerste exemplaar in ontvangst te nemen en is binnen B&W verantwoordelijk voor deze portefeuille. En het tweede exemplaar ging naar de burgemeester.

    En Pier Rienks (van het CDA) is ook betrokken als directeur van Venstra die de boekpresentatie mogeljik maakte en hielp bij de productie van het boek dat dus door de gemeente (B&W) betaald wordt.

    Michel Becker en Pier Rienks worden geacht de macht te controleren als volksvertegenwoordigers. Ze worden tegelijkertijd aldus betaald door diezelfde macht.Zowel Micher Becker als Pier Rienks voeren dan weer het woord over economisch beleid en meer in de gemeenteraad.

    Als anderen een culinair boek over Amstelveen hadden willen uitgeven, of anderen die niet in dit kringetje zitten zouden die ook zo door de gemeente zijn behandeld!?
    Eigenlijk is dit wat hier gebeurt simpelweg een enorme verstrengeling van belangen, wat riekt naar een corrupt zooitje met medeweten en medewerking van de Burgemeester die integriteit behoort te bewaken.

    • Maar wie bindt de kat de bel nu eens aan? De plaatselijke pers en de partijen in de raad zijn i.d. niet daartoe bereid evenals de zeer eigenaardige gang van zaken rondom het afsluiten van een gedeelte van de Dorpsstraat.

  2. Inderdaad. Het oude dorp omhelst:
    – VVD Amstelveen partijvoorzitter Claudio Mancinelli met zijn bedrijf Market Discovery waar ook AmstelveenZ in gevestigd is
    – VVD-raadslid Remco Snoek met de Wine Kitchen
    – D66-raadslid Tawros Aslanjan met zijn ijszaak Gia Gelato nota bene door wethouder Floortje Gordon geopend met gemeentelijk persbericht.

    Kortom ook daar een heerlijke belangenverstrengeling. Het autoluw maken is omdat de horeca (lees Snoek’s Wine Kitchen en Aslanjan’s Gia Gelato dat willen).

    • Of de hr. Carel Emmelot bestuurder van de VVD alhier) , die vorig jaar een zorgbedrijf voor deze regio opzette die in het tweede jaar al een winstprognose van 20% voorzag. Amstelveenz heeft er nog aandacht aan besteed.

  3. Er is niets mis met al die Amstelveense onderonserigheid totdat het gepaard gaat met belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, vriendjesjournalistiek en uitsluiting van mensen die er niet bij mogen horen.

  4. Ik wist niet dat Amstelveen uit van die zure mannen zou bestaan zeg. Hoe is het mogelijk dat een leuk initiatief om de lokale horeca te steunen en een hart onder de riem te steken, zo de grond in wordt geboord?

    Hebben jullie nu echt niet anders te doen? Ga het boek kopen of haal een diner-bon bij de vermelde horeca ondernemingen, dan krijg je het boek er gratis bij. Daar knapt jullie humeur zeker van op πŸ™‚

    • Er is niets mis met de promotie van de Amstelveense horeca, maar wel met het noemen en bevoordelen van bepaalde zaken, waarin juist nu ook plaatselijke politici zakelijk belang bij hebben, zeker als dat tegen de uitdrukkelijke wens van de omwonenden in gaat, zoals in het geval van het Oude Dorp. Als u mij dan een β€œzure” man noemt, dan zal ik deze naam dragen als een geuzennaam.i

      • Kees, in het boek staat inderdaad The Winekitchen at Sea net als 26 andere horecazaken. Moeten we die dan maar niet noemen? Is die ondernemer ook niet getroffen door de Coronacrisis? Dit boek heeft niets te maken met de veranderingen in het Oude Dorp, maar met het ondersteunen van de lokale horeca. Dat is een andere discussie.

  5. Anonieme Daatje, ik heb nog niet één inhoudelijke reactie van jou gezien. Je zijkt alleen anderen af. Over zuur gesproken.. Ben jij zelf ook lid van de Amstelkliek of wil je er dolgraag bij horen?

    • Zegt iemand met de anonieme naam App…..Daatje is toevallig mijn echte naam, maar daar ging het niet om. Waarom mag je hier alleen inhoudelijk reactie’s plaatsen? Wil je echt zeggen dat jullie reactie’s altijd inhoudelijk zijn? Vaak maken jullie elkaar en andere af en gaan volledig off topic (zoals nu weer).

      En inhoudelijk gaf ik aan dat het boek kopen de lokale horeca steunt.

      Nee ik wil nergens bij horen. Dat jij mij in die hoek wil drukken zegt meer iets over jou dan over mij.

      (ps: Ik zeik, jij zeikt = dus niet met een IJ πŸ˜‰ )

  6. Jij verstopt je uit eigen keuze laf achter een schuilnaam. Ik doe dat noodgedwongen omdat ik van Johan Bos niet onder mijn eigen naam mag schrijven. Iedereen weet echter hoe ik heet.Jij weet dat ook, dus je bent nog een huichelaar ook. En een schoolmeester. HΓ©, misschien ben jij Frank Bikker wel. Alles is mogelijk.

    Omdat het voltooid deelwoord gezeken is, vind ik zijken met een lange ij taalkundig logischer.

    • Daatje is inderdaad de eigen naam, tenzij u ook dat natuurlijk beter weet. Voor zover ik weet (maar wie ben ik) is er geen sprake van een schuilnaam, die ‘laf’ gebruikt wordt. Zal wel geen schimpen zijn in uw geval. Ook niet in de richting van Frank Bikker natuurlijk. Ik zie het niet, maar u wel uiteraard. Als we u toch niet hadden….Voorlopig hoop ik dat Frank of Daatje niet protesteren, want dat kom ik bij u. Met het verzoek of u in uw alwetendheid even wilt zeggen hoe het zit.

      • Geachte heer App

        Ik verlaag mij niet tot laf gedrag en oneerlijkheid. Ik ben niet anoniem. Ik zie de relevantie niet om hier mijn doopceel ten toon te spreiden. Ik constateer en reageer. Mocht u daar moeite mee hebben dan verzoek ik u vriendelijk om niet meer op mij te reageren, zoals ik ook niet meer op uw reactie’s zal reageren.

  7. U heeft mijn naam uit mijn antwoord aan Daatje verwijderd. Gelukkig weet hij/zij hoe ik heet, al doet hij/zij alsof van niet. Hoe heet Daatje voluit? De vorige keer verweet hij/zij mij dat ik een schuilnaam gebruikte.

  8. Daatje, ik schreef in mijn reactie:
    “Er is niets mis met al die Amstelveense onderonserigheid totdat het gepaard gaat met belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, vriendjesjournalistiek en uitsluiting van mensen die er niet bij mogen horen.”

    Ik ben benieuwd of je het daarmee eens bent.

    • β€œEr is niets mis met al die Amstelveense onderonserigheid totdat het gepaard gaat met belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, vriendjesjournalistiek en uitsluiting van mensen die er niet bij mogen horen.”

      Ik vraag mij serieus af, welke belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, vriendjesjournalistiek en uitsluiting van mensen die er niet bij mogen horen, hier de kop opsteekt.
      Zoals ik al tegen Kees zei: “The Winekitchen at Sea, net als 26 andere horecazaken, staat in dit boek. Moeten we die dan maar niet noemen? Is die ondernemer ook niet getroffen door de Coronacrisis?”

      Laten het het nu gewoon over dit specifieke geval hebben. Natuurlijk zal er gerust van bovenstaande op enig moment sprake zijn, maar het is jammer dat dit gebaar ter ondersteuning van ondernemers, ook wordt aangegrepen om te schoppen. Als de heer Becker en de heer Rienks, als ondernemers, niet iets mogen doen voor collega ondernemers, omdat ze in de Gemeenteraad zitten, dan is dit een diep trieste zaak. Ik dacht dat we samen deze crisis moeten doorkomen, dus laten we nu eens proberen niet gelijk het kwade in goede daden te zien.

      Dit is mijn inhoudelijke mening en daar wil ik het graag bij laten.

      • Zie mijn eerste reactie.
        Op het moment dat je de macht moet controleren en je tegelijkertijd geld krijgt van die macht dan gaat het mis. Op het moment dat je vooral je eigen (zakelijk)belang laat prevaleren, die zakelijk wil voor je eigen gewin van je zaak doordrukt en inwoners vergeet (oude dorp problematiek) dan gaat het mis. Dat is wat ik met mijn eerste en nadere reactie duidelijk heb willen maken. Alle corrupten en alle belangenverstrengelaars ‘bedoelen’ het goed. In de praktijk werkt het anders.

        De gemeente Amstelveen had elke andere uitgever of initiatiefnemer zo een boek kunnen laten maken, de goede intenties van het boek, daar gaat het hier niet over. Een ondernemer die dankzij gemeentelijke connecties dankzij zijn raadslidsmatschap dingen voor elkaar krijgt waar een andere ondernemer dat niet voor geldt, daar heb ik zo mijn idee-en over en heeft weinig te maken met ondernemerschap.

        • En daar kletst de hr. Daatje steeds maar om heen. Twee lokale politici β€œ schrijven” een boekje, waarvan er 1000 worden afgenomen door de instantie ( lees gemeente), die zijzelf weer moeten controleren. Dat is geen belangenverstrengeling. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    • De vorige keer vroeg je mijn naam. Die heb ik toen genoemd (en Johan Bos vergat hem te verwijderen). Hoe heet jij? Als ik die weet, mag je mij bekritiseren zoveel als je wilt.

  9. Kritisch volgen en controleren van de macht is – naast betrouwbare verslag- en berichtgeving – de belangrijkste taak van de vrije en onafhankelijke pers in een democratie. De ’tucht van de markt’ heeft er echter voor gezorgd dat de meeste lokale media eieren voor hun geld kiezen en voornamelijk pretjournalistiek bedrijven: Louter goed nieuws over steeds dezelfde mensen houdt het onderonsje in stand. Wie daaraan niet meedoet, wordt buitengesloten.

    Volgens Daatje is het een diep trieste zaak als raadsleden met een eigen bedrijf niet iets mogen doen voor collega ondernemers. Anderen denken daar gelukkig anders over. Het zet immers de deur open naar belangenverstrengeling en -behartiging, patronage en vriendjespolitiek op gemeenschapskosten.

    • Het zet de deur niet alleen open, maar het is feitelijk al wat hier gebeurt daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. En niemand die er verder iets van vindt of over zegt. Wel had men in Amstelveen een mening over Groep De Mos in Den Haag. Sja…wie de schoen past….

  10. De heer Daatje vraagt zich serieus(?) af of in dit geval sprake is van belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, vriendjesjournalistiek en uitsluiting van mensen die er niet bij mogen horen. Vooral dat laatste is opmerkelijk want hij weet dat ik hier niet onder mijn eigen naam mag schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.