Terwijl elk jaar landelijk ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van mishandeling worden, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling, is dat in de coronacrisis een tikkeltje erger. Maandag 15 juni is uitgeroepen tot Internationale dag van de ouderenmishandeling. Want mishandeling houdt niet op bij 65+, weet men ook in Amstelveen. Daarom wordt iedereen gevraagd op tekenen te letten die daarop kunnen wijzen.

Het echtpaar Meijer (naam gefingeerd) kwam in actie toen ze ouderenmishandeling vermoedden bij hun buurvrouw. “Zij was afhankelijk van de zorg van een huisvriend, maar die liet haar aan haar lot over. Hij deed geen boodschappen voor haar, bijna al haar kleding was kapot, het huis was vies. Ondertussen gebruikte de mantelzorger wél haar pinpas. Onze buurvrouw liep steeds vaker verward over de gang”, vertelt het paar.

Thuiszorg

Dat maakte zich zorgen over haar en knoopte een gesprekje aan met de thuiszorgmedewerkster van de buurvrouw. “De thuiszorgmedewerkster was blij dat we haar aanspraken. Het was haar ook opgevallen. Uiteindelijk is contact opgenomen met Veilig Thuis. Daarna kreeg onze buurvrouw de zorg die ze nodig had.”

“Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar”, zegt voorzitter Debbie Maas van Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Maar vaak heeft men wel in de gaten dat er iets niet klopt.  “Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen”, vindt Maas. “Vaak is de oudere kwetsbaar en afhankelijk van de pleger. Het gaat niet áltijd om kwade wil.”

Te veel

Overigens kan die mantelzorg iemand ook te veel worden. Zeker in deze uitzonderlijke coronatijd kunnen spanningen oplopen. Maas: “Op dit moment hebben ouderen ook minder contacten, waardoor het zicht van bijvoorbeeld de huisarts of de vereniging op wat er thuis bij iemand gebeurt minder is. Daarom is het nu nog belangrijker een beetje extra te letten op je moeder, buurman of  oom en iets te doen met je vermoedens.”

Blauwe plekken

Onderwijswethouder Frank Berkhout

Deskundigen vragen eigenlijk iedereen te letten op signalen van mogelijke ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger.

Men kan altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Als men de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners advies geven over wat te doen

Quarantaine

Ook B&W juichen de campagne ‘quarantaine beschermt niet tegen huiselijk geweld’ van Veilig Thuis in coronatijd toe. Eigenlijkmis het een gezamenlijke campagne met het feministische platform De Bovengrondse en Vice Nederland. De gemeenten Amstelveen en Aalsmeer sluiten zich daarbij aan.

Jongeren

Frank Berkhout, wethouder Jeugd richt zich vooral op jongeren. “Dat in deze tijd de spanningen oplopen is niet vreemd want het thuiszitten begint zijn tol te eisen”, zegt hij. “Soms leiden spanningen tot agressie, huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarkunnen wij als samenleving wel iets aan doen.”

Kijk voor meer informatie op de pagina Huiselijk geweld.

Ook op de pagina ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl staan tips over op welke signalen men kan letten en hoe het gesprek te openen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.