Omdat er door bezuiniging, ouder wordende bevolking en daarentegen opruimen van de zorgcentra steeds meer zogenoemde mantelzorgers nodig zijn (zeg maar familiaire vrijwilligers) hebben talrijke bedrijven zich op die vrij nieuwe markt gestort. Ook jongeren zijn vaak mantelzorger, constateert de gemeente. Voor bijvoorbeeld broer of zus, ouder of grootouder. Deze week (1 tot 7 juni) is aan de jonge mantelzorger gewijd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport startte de campagne ‘Deel je zorg’ om hen “aan te moedigen over de zorg te praten”. In Amstelveen zegt Mantelzorg en Meer voor daarvoor te zorgen. De steun wil zeggen dat ook jongeren die de zorg voor een familielid hebben er terecht kunnen ‘voor vragen, advies en contact met andere jonge mantelzorgers’. (zie https://www.mantelzorgenmeer.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers).

Zwaar

Jonge mantelzorgers zijn vaak vanzelf in die rol gegroeid, gewoon omdat de professionele zorg ernstig tekort schoot. En ja hoor, ook voor hen is het belangrijk deze zorg te delen, zegt de organisatie Mantelzorg en Meer. De voegt er aan toe dat de helft van de aldus zorgende jongeren de taak waartoe zij in wezen zijn veroordeeld ‘weleens zwaar’ vindt. “De meeste jonge mantelzorgers houden de zorg voor zichzelf en praten amper over de zorg voor een familielid dat langdurig ziek is, een beperking heeft of verslaafd is.”

Lastig

Mantelzorg is ingrijpend voor jongvolwassenen die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven, begrijpt de gemeente. “Veel jonge mantelzorgers vinden het lastig om hulp te vragen”, zegt zij.

Volgens wethouder jeugd Frank Berkhout is in Nederland is één op de vijf jongeren mantelzorger, dus ook in Amstelveen er velen. “Onze jeugdhulpverleners en Mantelzorg en Meer proberen hen te ondersteunen in hun mantelzorgtaken en hen zo de mogelijkheid te geven ook voor zichzelf te zorgen.”

Instanties

De hulp van Mantelzorg en Meer bestaat voornamelijk uit praten, niet uit de zorg overnemen, en geregeld bijeenkomsten houden, waar degenen met een vol programma natuurlijk niet heen kunnen en iemand met een HBO-opleiding vertelde met 15 instanties te maken te hebben als mantelzorger.

Veel jonge mantelzorgers vinden de zorg die zij bieden heel normaal, meldt Berkhout. “Goed dus dat er nu landelijke aandacht voor deze groep is. Wat zij doen en de liefde die ze geven is enorm waardevol. Ik hoop dat alle mantelzorgers weten dat er ook hulp voor hen mogelijk is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.