De gemeenteraad heeft geweigerd huurders bij te staan door huurverhoging te bevriezen. Dat is de mening van Actief voor Amstelveen (AVA), GroenLinks en SP, die samen met coalitiepartij PvdA en ouderenpartij SBA een motie indienden, waarin B&W werd gevraagd alles te doen om huurverhoging niet te laten doorgaan. Zij kregen alleen steun van Burgerbelangen Amstelveen (bbA).

Michel Becker (AVA)

De grootste coalitiepartijen VVD en D66, hadden zelf niet het tegendeel bereikt als zijn geen hulp hadden gekregen van de christelijke partijen CDA en ChristenUnie, die samen drie zetels hebben, genoeg om de meerderheid te halen.  “Dwars door coalitie en oppositie liepen de lijnen in de gemeenteraad”, zeggen GronLinks, AVA en SP nu.

In de steek

De initiatiefnemers steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. Zij vinden dat

Cheimaa Anoui. Foto: Katja Mali

hiermee de Amstelveense huurder door de raad in de steek wordt gelaten. Doordat de huurmarkt overspannen is betalen mensen vaak al een huur die grenst aan wat hun inkomen nog toelaat, zodat zij kwetsbaarder zijn voor inkomensverlies, vinden de drie partijen.

Goede richting

Het college zette wel stappen in de goede richting, voegen zij daaraan toe. “Maar een duidelijke uitspraak van de gemeenteraad had extra druk gegeven richting verhuurders en ook steun aan de huurders.”

Patrick Adriaans

Volgens de opstandige politieke partijen blijkt uit de vele reacties die zij krijgen dat veel mensen problemen ervaren, maar dat de stap om individueel hulp te vragen vaak te groot is. De voor bevriezing van huren geporteerde raadsleden menen dat de verantwoordelijkheid en ook de onderhandelingspositie volledig wordt gelegd bij de individuele huurder die in problemen komt. Die is namelijk volgens hen volledig afhankelijk van de bereidheid van de verhuurder te helpen.

Den Haag

“Met een duidelijke uitspraak van de raad zouden huurders zeker geholpen en gesterkt zijn om individueel en collectief actie te ondernemen om de huurverhoging te stoppen.”

De plaatselijke problemen van de huurders nopen de politiek naar de mening van de drie een signaal af te geven naar zowel de verhuurders als ‘Den Haag’. Met lokaal maatwerk komt men er niet, vinden de protesterende politici.  Zij wijzen er op dat VVD en Christenunie in Amsterdam wel voor een motie ter bevriezing van huurverhoging stemden en in Oostzaan het CDA een der initiatiefnemers, is. “Daar lukt het de partijen wel de lokale zorgen uit te spreken. Jammer dat dit in Amstelveen niet het geval is,” zeggen Michel Becker (AVA), Cheimaa Aouni (GroenLinks) en Patrick Adriaans (SP).

1 REACTIE

  1. Ik snap VVD&D66 niet goed. Wel alles voor de ondernemers, terwijl je zou denken dat toch ook ondernemers er belang bij hebben dat de consument geld heeft om bij hun uit te geven zoals aan ijsjes in het Oude Dorp of vis bij Mancinelli?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.