Dat negen van de tien partijen in de gemeenteraad het beroep van de gemeente bij de Raad van State steunden tegen de komst van een islamitische school, is wel naar de zin van de VVD, maar niet naar die van GroenLinks. Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO NH) had gevraagd op het Amstelveense scholenplan te mogen komen, wat inhoudt dat de gemeente voor huisvesting moet zorgen als er voldoende animo voor de school blijkt.

Bas Zwart (VVD)

Amstelveen weigerde, maar de minister van onderwijs keurde dat af. Tegen die beslissing gaat de gemeente nu in beroep. Volgens GroenLinks heeft dat geen zin, omdat elders gemeentelijke beroepen zijn verloren.

Prioriteit

Maar Amstelveen heeft op onderwijsgebied wel wat anders te doen dan nu weer een school toevoegen, vindt VVD-raadslid Bas Zwart. “De prioriteit ligt bij de verbetering van de schoolgebouwen zoals in Middenhoven, de uitbreiding van het Amstelveen College en de verbouwing van het KKC.”

Hij legt er de nadruk op dat zijn VVD niet tegen een islamitisch onderwijs op zichzelf is, omdat een dergelijke school volgens de Nederlandse wet net zoveel bestaansrecht heeft als een katholieke, Joodse, gereformeerde of welke op een zuil gestoeld onderwijs dan ook. Overigens geeft hij wel toe dat de partij liever ziet dat kinderen van verschillende achtergronden integreren door bij elkaar in de klas te zitten. Maar de wet verplicht nu eenmaal de gemeente een schoolgebouw beschikbaar te stellen als de school daarin exclusief een religieuze doelgroep bedient.

Ruimte

Op 19 mei heeft de Eerste Kamer de wet ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ aangenomen. Maar met tegenvallende resultaten op haar scholen in IJmuiden en Hoorn, zou de aanvragende stichting de kwaliteitstoetsing waarschijnlijk niet doorstaan, zegt Zwart. “Ook moet er interesse van ouders kenbaar worden gemaakt, wat niet is gebeurd. Misschien geven Amstelveense moslims wel de voorkeur aan regulier onderwijs voor hun kinderen.”

Gegoochel

Amstelveen zou volgens de aanvraag qua bevolking op Maastricht lijken, maar de stichting heeft volgens Zwart gegoocheld met cijfers. In Maastricht komen leerlingen van heinde en verre met bussen naar de islamitische school, terwijl het aantal Amstelveense kinderen dat nu naar een islamitische school zou gaan naar zijn mening op één hand is te tellen. In de aanvraag werd het potentiele leerlingental heel hoog geraamd.

Zwart: “Dit schooljaar is in Amsterdam Zuid de 9e islamitische school gesticht. Voor de reformatorische school De Akker reizen kinderen van Lisse tot Baarn naar Amstelveen. Aangezien voor de Joodse scholen in Amsterdam Zuid men bereid is iets verder te fietsen, zou dat voor de islamitische school net zo kunnen.”

Verspilling belastinggeld

Het beschikbaar stellen van een bestaand gebouw kost enkele tonnen, een nieuw gebouw neerzetten zelfs miljoenen. berekent Zwart. “Helaas is de nieuwe onderwijshuisvestingswet niet van toepassing op eerder gedane aanvragen. Toch hopen we, dat met goede argumentatie en in de geest van de nieuwe wet, Amstelveen het beroep gaat winnen. Wij willen niet, net als Hoorn en IJmuiden, vijf jaar lang tonnen belastinggeld spenderen aan een school, die wegens gebrek aan leerlingen – en mogelijk kwaliteit – gesloten gaat worden.”

1 REACTIE

  1. Het wordt hoog tijd dat men al die verschillende soorten onderwijs op verschillende grondslag afschaft. In de praktijk zie je nog wel eens dat dit als smoes wordt gebruikt om aan de poort te selecteren en over het algemeen doen men er weinig mee op een enkele uitzondering na. Maar ja, het is zoals hier boven wordt gesteld de wet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.