Hoe gek moet je zijn om wetenschapper te worden? Sorry hoor, medici en andere serieus met hun vak bezig zijnde lieden, zeg maar professoren die,  bijvoorbeeld in de zorg, hebben doorgeleerd. Maar ik begin zo langzamerhand wel te geloven dat wetenschap en gezond verstand weinig met elkaar hebben te maken. Dat geldt trouwens ook voor de politiek, waar echte slimheid vlucht voor ideologie van de partij.

In Amstelveen lijkt men geen biomassacentrale te wensen, maar van een politieke stellingname tegen de in achtertuin Diemen verrijzende van Vattenvall is geen sprake. Het blijft bij: Het is nu eenmaal een landelijke zaak. De lokale politiek loopt niet met andere gemeenten te hoop om de geld en bossen verslindende krankzinnigheid te stoppen. Terwijl sommige raadsleden vinden dat de lokale fracties bij hun partijgenoten moeten aandringen op het afzien van huurverhoging en men namens de gemeente ook voor onder meer de bijdrage van oorspronkelijk honderd miljoen aan de A9-tunnel voor contract openbreking naar Den Haag toog, blijft het rond de biomassa angstig stil.

Twijfel

Ik neem aan dat het Planbureau voor de Leefbaarheid, volgens mij een instituut in dienst van de klimaat-industrie, over enkele wetenschappelijke medewerkers beschikt. En die lazen weer rapporten van vakgenoten om vervolgens te constateren dat er net zoveel voor- als tegenstanders van biomassa waren. En dus gaf men maar een eigen rapport af aan de het kabinet adviserende SER-commissie, met ter zake groen licht. Terwijl men bij twijfel niet inhaalt, denkt het PBL blijkbaar het idiote tegendeel.

Volksverlakkerij

Heel die zogenaamd groene biomassa is volksverlakkerij, schreef prof. Ronald Plasterk, ooit PvdA-minister, econoom en bioloog, in De Telegraaf. Nu is men in heel de klimaat-discussie  gewend wetenschappers die niet meehuilen in het bos van nooit bewezen 97% van hun vakgenoten voor gek te verklaren; dus Plasterk, prof. Louise Vet, prof. Rudy Rabbinge en prof. Martijn Katan wacht waarschijnlijk hetzelfde lot. Die zijn het namelijk eens met de man in de straat die nooit heeft geloofd in het sprookje van de biomassa, waarvoor de landelijke overheid 11.4 miljard euro subsidie reserveerde voor de bouw van centrales. Daar profiteren de in dit deel van de klimaatsector werkende bedrijven als Vattenvall in Diemen van. En schrik niet: Er zijn er 600 van centra van gesubsidieerde centra van idiotie gepland in Nederland.

Houtresten

Zelfs verstandelijk niet de hoogste trede te hebben behaalde burgers begrijpen dat het kappen van bomen ter vervanging van kolen, zeg maar groen inleveren om groen te doen, nergens op slaat, maar er lijken politici en wetenschappers te zijn die een andere en onnavolgbare uitleg hebben. Dan komt bijvoorbeeld die van het ‘houtresten’ voorbij. Een onzinnig sprookje omdat, zoals een politica in Haarlem meldde, er nooit genoeg van die laagwaardige producten in de regio en heel het land zijn te vinden. Afgezien ervan dat met de ontbossing veel van de CO2 opslokkende bomen worden verwoest, zorgt ook de verbranding ervan voor meer uitstoot daarvan dan een kolencentrale zoals die aan de Hemweg, waarvoor Rob Jetten (D66) zich ter gelegenheid van de sluiting triomfantelijk liet fotograferen, tot ergernis van de honderden ontslagen medewerkers. En voor de rest van de emissie zorgt de logistiek van de export. Want waar denkt men dat die bomen helemaal vandaan komen?

Protest

Er lijkt nu een breed protest van burgers, onder wie professoren, op gang te komen tegen deze vorm van groene stroom die dus niet groen is, al wil men het tegendeel aan de klimaattafels graag volhouden. Dat laatste is logisch want in het landelijke klimaatakkoord, waarachter ook Amstelveen zich graag verschuilt om de gemeentelijke doelstellingen al in 2030 te halen, neemt energietransitie een centrale plaats in. En op het ogenblik is maar zes procent van de Nederlandse energie groen, waarvan weer zeventig procent wordt geleverd door biomassa. De profeten van de groene energie zijn dus helemaal nergens als zij ook die kwijt raken. Voor hen zit er maar één ding op: Met de bomen ook het gezonde verstand verbranden.

2 REACTIES

 1. Biomassa is waanzin! En alleen maar nuttig bij vuilverbranding. Dat men hier van het gas wil afstappen is ook idioterie. Juist van de fossiele brandstoffen is dat de schoonste.
  Voor de rest blijf ik volhouden dat overige vormen van alternatieve energie een waardevolle aanvulling kunnen vormen op fossiele. Als je bekijkt wat voor grote stappen er zijn gemaakt de afgelopen 30 jaar verdient dat heus onze aandacht. Zo levert een m2 zonnepaneel nu al veel meer op vergeleken met toen.
  Ik ben ook geen voorstander van kernindustrie, niet alleen vanwege het gevaar, maar ook daar ben je voor 100% afhankelijk van buitenlandse partijen.
  Voor de rest wil men echt iets met die energietransitie zal dat gevolgen hebben voor iedereen en niet alleen in de portemonnee, maar ook bijvoorbeeld geen sperciebonen uit Ethiopië of bloemen uit Kenia of voor €120,— een weekje in Turkije met het vliegtuig.

 2. Biomassa opstoken in de vuilverbranding, dat is pas echt waanzin. Het is de essentiële en waardevolle grondstof voor aanvulling en onderhoud voor de vruchtbare humuslaag waaraan wij al onze bomen, planten en plantaardig voedsel danken. Als ‘biomassa’ niet achterblijft in de natuur (het ideale geval), moet het zoveel mogelijk worden gebruikt voor compost. Daarvoor zijn die groene afvalbakken. Opstoken is een zonde tegen de natuur.

  Dat men van het gas wil afstappen is niet zo gek, want ten eerste raakt het op en ten tweede kan het op nuttiger en duurzamer manieren worden benut dan als brandstof tbv kortstondige genoegens als goedkope pretvluchten en sportief autorijden.

  Het is dom en tragisch dat fossiele grondstoffen voornamelijk als brandstoffen worden beschouwd en gebruikt.

  Wat nu nog ‘alternatieve energie’ uit zo’n en wind wordt genoemd, is binnen afzienbare tijd de primaire energie, naast (helaas) de riskante kernenergie.

  In 1971 – bijna 50 jaar geleden – kwam het rapport Grenzen aan de Groei uit, en experimenteerden wij op De Kleine Aarde met wind- en zonne-energie, isolatie, energie-besparing en – opslag en biologische land- en tuinbouw. Wij kregen de Margriet Milieu prijs uit handen van Sicco Mansholt en prinses Beatrix kwam kijken.

  Veel mensen waren dus al veel langer dan 30 jaar bezig met wat inmiddels al heel lang normaal had moeten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.