Om mensen die dringend een sociale huurwoning nodig hebben, maar niet in aanmerking komen voor een urgentie, wordt de woonruimteverdeling in de regio nu milder, zegt de overheid. Dat geldt voor vijftien gemeenten in Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. Maar de respectieve gemeenteraden moeten daar nog wel mee akkoord gaan. Van 2 juni tot en met 28 juli kan met bij de gemeente reageren op het voorstel.

Het voorstel houdt beter rekening met de woningzoekende, zegt wethouder Laurens Ivens van Amsterdam, die voorzitter is van het bestuurlijk overleg in de regio. Het voorstel daarvan is voor een nieuwe verdeling werd gisteren door de vijftien colleges van B&W vrijgegeven. Er wordt een puntensysteem geïntroduceerd waarbij naast inschrijftijd ook actief zoeken en specifieke omstandigheden een rol gaan spelen. Daarmee willen gemeenten en corporaties recht doen aan woningzoekenden die een extra steun in de rug nodig hebben. Van dinsdag 2 juni af kunnen alle inwoners reageren geven op het voorstel.

 Voorrang

Volgens Ivens (Amsterdam, voorzitter van het bestuurlijk overleg van de regio) zijn vijftien gemeenten en veertien corporaties het eens geworden over de andere verdeling van sociale huurwoningen. “Alle inwoners hebben kunnen meedenken over de groepen mensen die voorrang zouden moeten krijgen”, zegt hij. “Zo kunnen we ervoor zorgen dat de sociale huurwoningen vaker terecht komen bij de mensen die de woning het hardst nodig hebben.” Volgens de Amstelveense wethouder Rob Ellermeijer kunnen door de nieuwe regeling lokale woningzoekenden in noodsituaties, die dringend een woning nodig hebben, die eerder toegewezen krijgen.

Wacht-, zoek- en situatiepunten

Het nieuwe systeem werkt met punten. De huidige inschrijftijd wordt omgezet naar wachtpunten, die altijd behouden blijven tot het moment dat een nieuwe huurwoning is gevonden. Nieuw zijn, als de gemeenteraden akkoord gaan, straks de zoekpunten en situatiepunten. De bedoeling van zoekpunten is mensen die actief zoeken meer kans te geven. Daarmee hebben ze zelf meer invloed op het verkrijgen van een woning. Situatiepunten bouwt iemand alleen op als hij of zij specifieke dringende omstandigheden heeft.

Enquête

Inwoners zijn uitgebreid betrokken via een regionale enquête, lokale discussieavonden en focusbijeenkomsten. 23.000 mensen hebben de enquête ingevuld. Bewoners is onder meer gevraagd welke woningzoekenden voorrang moeten krijgen. De drie meest genoemde omstandigheden zijn zonder meer overgenomen in het voorstel. De drie situaties zijn: relatiebreuk met kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren.

Iedereen die ingeschreven staat op WoningNet of Woonmatch bouwt straks punten op met inschrijftijd, zoekduur en omstandigheden. Dit puntenaantal is bepalend voor de woningtoewijzing. Degene met het hoogste aantal punten krijgt de woning.

  1. Wachtpunten (inschrijftijd): per jaar wordt één wachtpunt opgebouwd. Wachtpunten zijn de basis en lopen altijd door.
  2. Zoekpunten: per maand wordt één punt opgebouwd met een maximum van dertig punten
  3. Situatiepunten: per maand wordt één punt opgebouwd met een maximum van twaalf punten
  4. Voor wie niet actief zoekt nemen de zoekpunten ook weer af. Dat gaat in hetzelfde tempo als opbouwen: één punt per maand.

Het systeem met urgentie blijft bestaan. Aan urgentie zijn echter strikte regels verbonden. Als een woningzoekende snel een woning nodig heeft, maar te weinig inschrijftijd en niet in aanmerking komt voor een urgentie, komen ze in de knel in het huidige systeem. De toetsing op inkomen en gezinsgrootte verandert ook niet. En sommige doelgroepen blijven voorrang houden, zoals ouderen, grote gezinnen en voorrang voor eigen inwoners van een gemeente. Alle informatie over het voorstel is te vinden op www.socialehuurwoningzoeken.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.