Omdat van de bestaande regeling volgens de gemeente te weinig gebruik wordt gemaakt, maakt zij het gemakkelijker van de starterslening voor de aankoop van een huis te profiteren. De gemeente wil het eigen woningbezit stimuleren, vooral in de richting van cruciale beroepen, zoals zorgverleners en leraren. Dat wordt althans aan de gemeenteraad voorgesteld.

De lening overbrugt voor starters op de woningmarkt het verschil tussen de hypotheek van een bank en de aankoopsom. Maar volgens de bestaande voorwaarden kan iemand een starterslening krijgen als de woningprijs onder de NHG-grens (NHG is Nationale Hypotheek Garantie) van € 310.000 ligt en voor woningen met energiebesparende en kwaliteitsverbeterende maatregelen € 328.600. De starters lening kan nu 20 % van de kostengrens zijn, maar niet meer dan € 40.000 euro. “Dit maximum willen we schrappen”, zegt wethouder Ron Ellermeijer van Wonen. “Ook willen we de nu bestaande inkomensgrens van € 45.000 vrijlaten in de nieuwe situatie.” Volgens de plannen worden de nieuwe voorwaarden per 1 oktober 2020 van kracht.

Doelgroepen

De starterslening is te krijgen voor zowel nieuwe als bestaande woningen. De lening is in eerste instantie bedoeld voor Amstelveners. “Maar we willen de regeling ook graag openstellen voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld zorgpersoneel en leraren ook van buiten Amstelveen“, zegt Ellermeijer. “We zien dat deze groepen zich hier moeilijk kunnen vestigen en willen hen op deze manier perspectief bieden.”

Overigens heeft men in Amstelveen hooguit een twee- of driekamerwoning van beperkte totale oppervlakte voor € 363.000 in de nieuwbouw.

9 COMMENTS

 1. Dit stelt toch nog niets voor voor starters. Hoe kunnen zij een hypotheek van €363.000 ophoesten? Ga eens in de zorg en basisonderwijs kijken waar deze mensen netto mee thuis komen, als zij een jaar of 25 zijn.

  • Tja ik heb dit al eerder op deze site gesteld: natuurlijk kun je als 25-jarige en aan het begin van je carrière geen huis van € 363.000,– kopen. Dat kon ik ook niet dus was huren buiten Amstelveen de enige optie. Dat heb ik dus ook gedaan, om vervolgens een startkapitaal op te bouwen om uiteindelijk toch te kunnen kopen, eerst niet in Amstelveen, maar later wel.
   Volgens mij is dit helemaal geen onlogische tijdlijn. Het kan nu eenmaal niet zo zijn dat je, zeker niet in Amstelveen, koophuizen kunt bouwen (en kopen) voor een habbekrats. Sorry maar zo werkt het nu eenmaal niet. Overigens mogen ouders hun kinderen € 100.000,– schenken voor de aankoop van een huis. Waarom hoor ik nooit iemand over deze optie?

   • Aha een woord weggevallen. Ik bedoelde natuurlijk € 100.000,– belastingvrij. Wel zo’n belangrijk element in dit geheel.

    • Helaas Olaf hebben alle ouders geen ton en gaat u eens rondkijken in de randstad, waar je wel huizen kunt huren. Ik geef toe dat Amstelveen de kroon spant, maar overal is het nagenoeg onbetaalbaar. Vergeet niet dat de gemiddelde verpleegster en onderwijzer met een 10 jaar ervaring niet meer verdienen dan zo’n €1900,— netto. Ik was onderwijzer die op top zo’n €2450,— netto verdiende na 15 jaar ( toen 23 jaar) dienstverband. Om dan startkapitaal op te bouwen schiet dan ook niet echt op.

     • Die € 100.000,– is het maximumbedrag. Een lager bedrag, al naar gelang de financiële mogelijkheden, mag ook hoor.

      De door jou aangeduide getallen kan ik helaas niet controleren dus dat zegt mij niet zoveel. Mij valt wel op dat alle woningen die (ook in Amstelveen) gebouwd worden binnen de kortste keren verkocht worden en echt niet alleen aan miljonairs. Daarenboven is het aantal tweeverdieners in één gezin in ons land zeer hoog hetgeen het gezamenlijk inkomen aanzienlijk verhoogd.

     • Controleren van die loonbedragen is heel gemakkelijk. Alles is openbaar. Je hebt het over het aantal tweeverdieners, dat dit hoog is. Dat klopt, maar het aantal 1 persoonshuishoudens is ook nog nooit zo hoog geweest. Zelf ook eens overwogen om een huis te kopen als alleenstaande onderwijzer. Ik kon niet meer dan €180.000 lenen. Dat was zo’n 10 jaar geleden.

     • Als je op tijd was begonnen had je gewoon op jonge leeftijd een appartement kunnen kopen. Net als zoveel mensen -waaronder ik destijds- en zeker 10 jaar geleden toen de woningprijzen als gevolg van de (banken)crisis ingestort waren. Ik heb het nog even opgezocht voor je en het blijkt dat je toen voor € 180.000,- vrij makkelijk een appartement in Amstelveen kon kopen. Zeker als je onderwijzer bent met een vaste baan. Kennelijk durfde je het toen niet aan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.