Twee woonhuizen, een bushokje aan de Dorpsstraat (foto boven), een kiosk in het Amsterdamse Bos en een grenspaal aan de Hollandse Dijk zijn door wethouder Herbert Raat voorgedragen als gemeentelijk monument. Hij volgde voor die objecten de voorkeur van inwoners bij het Meldpunt Monumenten.

Kiosk Amsterdamse Bos

“We hebben veel bijzondere parels van historische waarde,” zegt Raat (monumenten). “Daar moeten we zuinig mee omgaan. Het bushokje aan de Dorpsstraat zegt volgens Mooi Noord-Holland veel over het dagelijks leven van de Amstelvener in de 20ste eeuw. Die stichting vindt het een zeldzaamheid en daarnaast van zowel architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Net als de twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en Amsterdamseweg en de kiosk in het Amsterdamse Bos. Ook de zeldzame grenspaal aan de Hollandse Dijk is van grote cultuurhistorische waarde. We willen deze stukjes lokale geschiedenis graag behouden voor volgende generaties. Uit het grote aantal aanmeldingen bij het Meldpunt Monumenten blijkt dat de inwoners dit ook graag willen.”

Meldpunt Monumenten

Op verzoek van de gemeenteraad werd eind juni 2018 het Meldpunt Monumenten opgezet. Daar kwamen gedurende zes maanden 72 meldingen binnen. De Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) maakte samen met de Erfgoedcommissie een selectie. De adviescommissie Mooi Noord-Holland heeft die vervolgens onderzocht en beoordeeld. In totaal zijn twaalf gemeentelijke monumenten en één stadsgezicht geselecteerd, waarvan de aanwijsprocedure nog dit jaar wordt gestart.

Museumspoorlijn

Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn, tussen Bovenkerk en het Haarlemmermeerstation, is dinsdag definitief aangewezen als gemeentelijk monument. De gemeente Amsterdam werkt ook aan een aanwijzing. Daar heeft de Erfgoedcommissie, net als in Amstelveen, geadviseerd dat het spoortracé van grote waarde is als onderdeel van de tussen 1912 en 1918 aangelegde Haarlemmermeerspoorlijnen. Alle aan het Amstelveense deel van het spoor gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen hebben al een monumentale status.

Zienswijze

De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen daaraan een monumentale status te geven. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Daarna volgt een definitief besluit.

4 REACTIES

  1. Fijn dat de spoorlijn behouden blijft. Zijn we eindelijk van dat gezanik af om het af te breken en er een breed fietspad of volwaardige tramverbinding van te maken.

  2. Een slecht onderhouden, nauwelijks gebruikt, door onkruid overwoekerd spoorbaantje dat grotendeels onzichtbaar door struiken en bomen parallel aan fiets- en wandelpaden, langs scharrige randen van het Amsterdamse Bos en door de rafelrand van Amsterdam-Zuid loopt en uiteindelijk achter het Haarlemmermeerplein eindigt.

    Een hobby van een kleine lobby gedurende een paar uurtjes in de zomermaanden ten koste van het plezier en het nut van velen dag en nacht gedurende het gehele jaar.

    Een gemeentelijk monument als gemiste kans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.