Of de gemeenteraad wel voldoende inzicht heeft in het subsidiebeleid en of dat kan worden verbeterd, gaat de Rekenkamercommissie van die raad onderzoeken met de hulp van bureau Partners+Pröpper. Door het onderzoek moet duidelijk worden wat de rollen van van de gemeenteraad en het college van B&W daarbij zijn.

Het richt zich op de doelmatigheid en doeltreffendheid van het subsidiebeleid. De rekenkamercommissie kijkt ook hoe wordt omgegaan met organisaties die een contractrelatie met de gemeente hebben en die ook subsidie ontvangen. En ook de financiële positie bekeken van subsidieontvangers die taken voor de gemeente uitvoeren.

Beleidsinhoud

De Rekenkamercommissie wil weten wat het subsidiebeleid van de gemeente inhoudt en welke kaders de raad hiervoor heeft gesteld. Naast onderzoek naar de regels voor het verlenen van subsidie kijken de onderzoekers naar de praktijk van de subsidieverlening. Vragen komen aan de orde als in hoeverre de gemeenteraad zijn kaderstellende en controlerende rol kan vervullen en of hij voldoende zicht heeft op financiële en maatschappelijke resultaten van het subsidiebeleid.

Eind van het jaar

Het onderzoek wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2020 afgerond en aan de gemeenteraad aangeboden.

De Rekenkamercommissie ondersteunt de gemeenteraad bij de invulling van zijn controlerende taak. Dat doet de Rekenkamercommissie door te onderzoeken of het gevoerde gemeentelijke beleid doelmatig, doeltreffend en rechtmatig is uitgevoerd. Daarbij gaat het om de vraag of het gestelde doel met een minimum aan kosten en inspanningen is bereikt. De Rekenkamercommissie is – in elk geval formeel – een onafhankelijke commissie. Zij stelt zelf de onderzoeksonderwerpen vast, hoewel er ook weer (twee van de vijf) raadsleden in zitten, die contact uiteraard hebben met hun fracties en de commissie jaarlijks aan de raad een plan voorlegt.

 

7 REACTIES

  1. Kijk nu komen we wellicht ergens.
    Ik zou beginnen met het subsidie beleid richting RTVA. Daar deugt volgens mij helemaal niets van zeker niet als de doelstellingen lees “doelmatigheid en doeltreffendheid van het subsidiebeleid”.

  2. ‘De rekenkamercommissie kijkt ook hoe wordt omgegaan met organisaties die een contractrelatie met de gemeente hebben en die ook subsidie ontvangen.’

    De crux van het persbericht zit ‘m naar mijn idee in deze zin. En nu drie keer raden welke organisatie de meeste subsidie ontvangt en waarmee de gemeente een contractrelatie heeft die dit jaar eindigt..

  3. Het signaal is in elk geval duidelijk, er komen bezuinigingen aan.

    Alle subsidie ontvangers mogen zich gaan voorbereiden op een flinke korting. Cobra, P60, Platform C, RTVA, bibliotheek, wijkcentra etc.

    En daar zal het niet bij blijven gok ik zomaar. De miljoenen kostende verbreding van de Bovenkerkerweg is al uitgesteld en binnenkort zal door de gemeente zo subtiel mogelijk (de zomervakantie leent zich daar meestal uitstekend voor) een verhoging van lokale lasten in de week worden gelegd.

    Mark my words.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.