Omdat het veredelingsbedrijf (kwekerij) Ko Kolk Hortensia er weg moest voor de nieuwe wijkt De Scheg vertrekt het van Legmeerdijk, waar de onderneming 2,3 hectare heeft,  naar Meerlandenweg in de Noorder Legmeerpolder. Het investeert in de nieuwe duurzame locatie van 7,5 hectare ongeveer € 9 miljoen en krijgt daarvoor een zogenaamde POP3 verplaatsingssubsidie van € 693.510 van de provincie Noord-Holland.

Bartjan Kolk

Op het nieuwe terrein komen een moderne kas met drie hectare teeltareaal, inclusief veredeling, en selectie-afdeling en ongeveer 1.000 m2 bedrijfs- en verwerkingsruimte voor de teelt van snijhortensia’s. In de toekomst kan op het terrein nog eens drie hectare kas gerealiseerd worden.

Nieuwe stap

Door jarenlang veredelen heeft het bedrijf al veel rassen op de markt gebracht. De kweker kiest heel bewust voor vestiging in glasconcentratiegebied Noorder Legmeerpolder wegens binding met het gebied en de nabijheid van de veiling. “Het bedrijf is in 1963 door mijn vader Ko Kolk gestart aan de Legmeerdijk met de teelt van rozen,” vertelt de tegenwoordige eigenaar Bartjan Kolk. “In 1995 stond mijn vader voor de keuze: herinvesteren in de kassen en belichting of een andere teelt.  De keuze is gemaakt om snijhortensia’s te gaan telen. In 1996 zijn we ook gestart met veredeling daarvan. In 2000 kwam ik in de zaak en toen hebben wij de teelt uitgebreid. Met deze bedrijfsverplaatsing naar de Noorder Legmeerpolder maken we een volgende stap.”

Kas zonder gas

De nieuwe kas wordt zelfvoorzienend in energie en krijgt geen gasaansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van een warmte-koude opslagsysteem in de bodem: In de winter haalt men warm water omhoog, wat vervolgens met een warmtepomp wordt opgewaardeerd naar 40-45 graden om de kas te verwarmen. Het afgekoelde water gaat weer terug in de bodem. In de zomer werkt het systeem omgekeerd: dan haalt het bedrijf koud water naar boven om te koelen en gaat het opgewarmde water weer terug.

“Per saldo blijft de bodem zo in balans”, zegt Kolk. “Belangrijk onderdeel van dit systeem is dat het ook goed werkt om de kas te ontvochtigen.” Om het elektriciteitsgebruik van de pompen te compenseren, installeren de onderneming ruim 300 zonnepanelen voor het opwekken van elektra, die ook in de koelcel wordt gebruikt.

Gasloos

De subsidieregeling van de provincie Noord-Holland is precies wat het bedrijf nodig heeft om de verplaatsing rond te krijgen, zegt Kolk. “De glastuinbouw is een kapitaalsintensieve sector en de grondprijzen in Amstelveen zijn relatief hoog. Ook de moderne energiezuinige technieken zijn erg kostbaar om de investeringsbegroting voor onze gasloze kas rond te krijgen.”

Het bedrijf is bij het aanvragen van de POP3 Verplaatsingssubsidie ondersteund door Flynth Adviseurs & Accountants.

Greenport Aalsmeer

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Greenport Aalsmeer vindt de bedrijfsverplaatsing van Ko Kolk een mooie impuls voor het gebied. “Het toont de investeringskracht en innovatie van de sector. Ik hoop dat dit een voorbode is van nog meer investeringen in het gebied.”

Greenport Aalsmeer ondersteunt ondernemers en overheden de komende jaren om met een gebiedsgerichte aanpak het glasconcentratiegebied Noorder Legmeerpolder klaar te maken voor de toekomst, zegt hij. “Deze bedrijfsverplaatsing is daarvan een eerste succes en toont aan dat de aanpak werkt.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.