Schouwburg Amstelveen overweegt zich aan te sluiten bij ‘Cultuur in Aktie’ om landelijk meer financiële steun van het kabinet te krijgen. “We gaan zien of we een bijdrage kunnen leveren aan de actie, want ook wij denken dat er dringend extra middelen beschikbaar moeten komen voor cultuur om de sector overeind te houden,” zegt Quirine Muntz, hoofd marketing en communicatie van de schouwburg.

De actie wordt van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 5 juni in DeFabrique in Utrecht ‘coronaproof’  gehouden. Daar wordt een stroom van verhalen verzameld die via een live stream op de website www.cultuurinactie.nl te volgen is. Allen die werkzaam zijn in de culturele sector, professionals en amateurs, zijn welkom om hun stem te laten horen. Aanmelden kan via de website.

 Regionaal

Overigens was bij de schouwburg in Amstelveen nog niets bekend over de actie toen amstelveenblog.nl er naar vroeg. Maar het theater levert graag een bijdrage, hoewel de gemeente steun heeft toegezegd. Cultuurwethouder Herbert Raat heeft onlangs zijn vrees uitgesproken dat de hulp uit Den Haag naar de landelijk bekende instituten gaat en niet naar de lokale en regionale. Hij tekende daar ook een brandbrief over aan de ministers Van Engelshoven (cultuur) en Ollongren (binnenlandse zaken), beiden van D66, namens diverse gemeenten in de provincie Noord-Holland. De culturele instellingen in Amstelveen zijn het daar mee eens.

Extra geld nodig

De 300 miljoen van het rijk is een mooi begin, maar vooral bedoeld voor de grote, landelijk gesubsidieerde instellingen”, zegt Muntz. “De gemeente Amstelveen steunt de schouwburg al waar mogelijk, maar ook zij kan dit niet alleen dragen. Extra financiering vanuit het rijk en de provincie is echt noodzakelijk.”

 Keihard

De landelijke actievoerders zeggen dat de culturele sector keihard is getroffen door de corona-maatregelen. “Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen werk en dus inkomsten.” Zij vinden de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Vandaar de actie ‘Cultuur in Actie’, een nationale ketendemonstratie waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van de culturele sector.

Malieveld

Omdat verzamelen op het Malieveld nu niet mogelijk is, gebeurt het dus middels een live-stream op www.cultuurinactie.nl. In de actieperiode worden twaalf uur per dag ‘geluiden uit de sector’ verzameld die samen één luide stem vormen. die opkomt voor cultuur. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban er uiteindelijk op het ‘digitale Malieveld’ staan. Met als doel: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor de bewustwording ‘dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.’

Lange lijst

Onder cultuur verstaan de actievoerders iedereen die daarin op enigerlei wijze werkzaam is. Van cabaretier tot de geluidsontwerper en cateraar, van festivalprogrammeur tot beveiliger en van zangeres van het levenslied tot de penningmeester van de fanfare, alsmede de regisseur, de violist en noem maar op. “De lijst is lang en beslaat de volle breedte. Eén voor één vertellen ze aan Nederland met hoeveel mensen ze hun werk doen en wat het zo mooi maakt. En noodzakelijk. Daarnaast wordt het publiek uitgenodigd om (video)boodschappen te sturen waarin ze vertellen wat voor hen de waarde van cultuur is”, zegt het actiecomité.

Presentatie

De presentatie ligt zeven dagen lang in handen van 21 bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Irene Moors, Twan Huys, Daphne Bunskoek, Richard Groenendijk, Clairy Polak, Jörgen Raymann, Hanneke Groenteman en Marlijn Weerdenburg. Ook artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Kim van Zeben, Angela Schijf en Joost Spijkers laten hun stem horen. Alle betrokkenen werken geheel belangeloos mee.

Muziek

‘Cultuur in Actie!’ is een initiatief van Marc Pos (producent van o.a. Het Geheim van de Meester en Kerst Muziekgala en regisseur van Maestro en Eurovision Songfestival), Johanna ter Steege (actrice in o.a. De Beentjes van Sint Hildegard en Hanna van Hendrik), Peter Herens (Ideeoloog o.a. PandaDroom, De WNF Rangerclub en 30 minuten bewegen) en Jan Kuiper (gitarist en yogi).

P60 doet niet mee aan de algemene actie voor cultuur, maar steunt wel weer een aparte campagne ‘Liefde voor Muziek’ ten gunste van alle vormen van muziek in alle vormen (van klassiek tot pop en van elektronisch tot jazz).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.