Omdat nu aan alle criteria van B&W is voldaan, heeft de lokale omroep RTVA een bedrijfsplan voor de nieuwe zender AmstelNieuws aan zowel de gemeenteraad als het college gestuurd. Dat plaatselijke en regionale station, een samenwerking tussen NH Media en RTVA, zal volgens het plan de lokale journalistiek verbeteren en hét communicatiekanaal voor de gemeente worden. Voor volgend jaar wordt € 235.000 van de gemeente gevraagd, die de laatste jaren ongeveer € 145.000 gaf (bijna het dubbele van wat wettelijk de norm is). Ongeveer eenzelfde bedrag investeert NH Media in de zender, zeggen de partners.

Roel Smit

Het plan staat vol ambitieuze pretenties, zoals dat de kern van AmstelNieuws een team vormt dat ‘leidend wil zijn op het gebied van nieuws, verdieping en debat’ en een huis is ‘voor lokale professionals en vrijwilligers, een leerschool voor lokale talenten.” En ook: ‘AmstelNieuws is hofleverancier voor het publiek binnen de gemeentegrenzen.’

Hoewel RTVA de statutaire naam blijft, zal de nieuwe omroep alleen als AmstelNieuws naar buiten treden en zich primair richten op internet en daarvan afgeleide tv-producties. Radio blijft ook in de nieuwe opzet, blijkens de plannen, het stiefkind.

Professioneel

Waarnemend voorzitter Roel Smit, die als ondernemer ook het redactie- en communicatiebureau Hoeksjan heeft, denkt dat de wethouder, eerst tegenstander van wat beide stations hadden bedacht, nu wel voor verhoging van de subsidie is te winnen. Smit schrijft aan de gemeenteraad dat die € 145.000 naar de mening van de wethouder weliswaar uitgangspunt is voor de samenwerking, maar dat hij daaraan in een gesprek toevoegde: ‘Als er vervolgens een nieuwe professionele omroep ontstaat, iets waar we naar op zoek zijn in Amstelveen… dan zou ik de discussie wel aandurven. Als het product goed is, want daar gaat het om, dan is het niet zo dat Amstelveen op de laatste euro gaat zitten. Als er echt gebouwd wordt aan iets nieuws en we willen dat mooi neerzetten, dan is ook die 145.000 euro niet in beton gegoten, zeg ik heel eerlijk.’

Bestuur

AmstelNieuws is wat de gemeente zoekt, staat in het bedrijfsplan. Tot de voorwaarden behoorde onder meer dat er bestuurlijke vernieuwing en een breder Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) zouden komen. Aan beide criteria meent RTVA, die licentiehouder voor een publieke lokale omroep blijft, nu te hebben voldaan. Behalve Smit zelf is ook Paul Termeulen (service manager radio bij de NPO in Hilversum) toegetreden tot het bestuur. Henk Bleekemolen, die ook voorzitter van de plaatselijke PvdA afdeling is, treedt eind mei terug als voorzitter van de omroep, evenals bestuurslid Hans Steenvoorden. Secretaris Dirk Landsaat blijft tot 2021 nog secretaris en penningmeester Harmen Spreen blijft tot 2022 aan.

In het PBO, dat nu uit acht leden bestaat, blijven (voorzitter ervan en voormalig wethouder cultuur) dr. Rien Alink en Jim Udo van FNV (kwaliteitsadviseur Werk en Inkomen). Nieuwe leden zijn oud-raadslid voor het CDA Ferry van Groeningen, directeur Madeleine Heijligers van Plaform C, pastoor en deken Eugène Jongerden, Ritika Mehra, Jeroen Franken en Henk Schmidt.

Verkoper

Volgens Smit zijn bedrijfsplan en samenwerkingscontract met NH Media, getekend namens RTVA door Henk Bleekemolen, nu in lijn met de gesprekken die zijn gevoerd met Ellermeijer en Henk Bas van de opleiding onderzoeksjournalistiek aan UvA. Hij ziet eigenlijk in een door de gemeenschap betaald communicatiekanaal de enige oplossing voor een goede nieuwsvoorziening, daar alle andere media in de markt onder voortdurende financiële druk staan. Van reclame-inkomsten verwacht hij niet veel, omdat daarvoor een verkoper zou moeten worden aangetrokken, die – zeker in deze tijd – ook weinig commercials zou binnen brengen. Hij ziet de advertentie-inkomsten ook bij andere media terug lopen.

Broedplaats

Volgend jaar moet in de visie van AmstelNieuws de kernredactie gaan bestaan uit zes professionele medewerkers, bijgestaan stagiairs en vrijwilligers. De opmerking van VVD-er Kees Noomen dat RTVA niks was, slaat volgens Smit nergens op, omdat die wat was vergelijkt met wat overeenkomstig het plan nog komen moet en dus nog niet is gezien. Pas in 2021 mogen de uitwerking van het plan en de redactionele ‘koers’ door de gemeenteraad (en anderen) worden beoordeeld, vindt hij. Het is de bedoeling dat er dan jaarlijks 600.000 bezoekers op de site van de omroep en 2,5 miljoen pagina weergaven zijn. Hoewel het plan iets anders inhoudt was RTVA, zegt het bedrijfsplan, wel ‘een broedplaats van talent’.

AmtelveenNieuws blijft voorlopig in de huidige studio aan Orion gevestigd, maar verhuist in de toekomst mogelijk naar het Stadshart, waar onder meer de bibliotheek naar een andere ruimte zoekt en daarin ook plaats zou willen bieden aan de nieuwe omroep.

Roel Smit werkte, voordat hij zijn bureau stichtte, onder meer bij het Amstelveens Weekblad en VNO-NCW.

7 REACTIES

 1. Zoekt de bieb een andere ruimte? Hoezo en waarom? En vormt dit niet weer de zoveelste kaalslag van het bibliotheekgebeuren? En wat doet een RTVA nou op het duurste stukje van Amstelveen, het Stadshart. Daarbij komt de doelstelling: Men wil de spreekbuis van de gemeente worden en goede lokale journalistiek bedrijven. Iets wat volgens mij nooit samen kan gaan. Ik denk dat ik het met de woorden van hr. Noomen eens ben. Daarnaast leeft dat hele Rtva niet bij de gemiddelde Amstelvener.

 2. Dit kan toch niet waar zijn. € 235.000 gemeenschapsgeld voor het uitoefenen van een hobby door een clubje zendamateurs. RTVA was niks, is niks en wordt niks.

 3. AmstelNieuws heeft zijn bedrijfsplan voor de nieuwe zender naar gemeenteraad en college gestuurd. En de Mediaraad? Heeft die hierin nog iets te zeggen? Daarin zit de wethouder zelf immers als ‘adviserend lid’, een typisch Amstelveense constructie.

 4. Het bedrijfsplan lezende en alle inspanningen van Roel Smit ten spijt, ben ik bang dat het college niet warm gaat lopen voor dit plan. En zeker niet voor de financiële paragraaf.

  Er valt veel over te zeggen, maar het enkele feit dat de bijdrage van NH Nieuws bestaat uit het leveren van menskracht en zij dus geen cent inbrengen zal niet goed vallen. Dat deed het al niet toen hierover een paar maanden geleden gesproken werd in de commissie/raad. In termen van financieel risico is dat ten opzichte van NH Nieuws namelijk een ongelijk speelveld. NH Nieuws heeft de mensen immers toch al rondlopen.

  Ook heb ik nog steeds mijn twijfels over de strategische keuze. Een regionale samenwerking met Ouderkerk, Uithoorn en/of Aalsmeer ligt naar mijn idee meer voor de hand. Bovendien is er dan pas écht sprake van Amstelnieuws zonder dat je een soort van aanhangsel dreigt te worden van het ‘grote’ NH Nieuws. Die hebben straks de poet én de middelen en gaan gewoon door met hun eigen agenda. Althans, ik zou daar niet gek van opkijken.

 5. Het werd tijd dat die lokale PvdA-mastodonten Hans Steenvoorden en Henk Bleekemolen het veld ruimen bij de lokale omroepen hehe.
  Ik lees wel dat dat alleen maar gebeurt omdat hun statutaire termijn afloopt. Maar het is beter zonder zoveel politieke PvdA Amstelveen inmennging!
  Jammer dat nog wel D66 (Rien Alink) en CDA (Ferry van Groeningen, als nr 2 eerstvolgende op kieslijst van CDA om in gemeenteraad te komen) in het PBO blijven.

  Wel erg veel geld voor een lokale omroep in een gemeente van nog geen 90.000 inwoners onder de rook van Amsterdam.

  Blijft AmstelNieuws de gemeenteraad uitzenden?

  • Ach dat RTVA heeft al heel lang als parkeerhaven voor aanstormende of afgeserveerde politici gediend. Kortom zij vormt gewoon één van de takken van de kleffe club die het voor het vertellen heeft in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.