In de strijd tegen de laatste maanden door de coronacrisis opgelopen onderwijsachterstanden, pleit coalitiepartij D66 voor de oprichting van een zomerschool in Amstelveen, om leerlingen bij te spijkeren. Die kan worden betaald uit extra geld dat het Kabinet beschikbaar stelde voor het tegengaan van die achterstanden. En als dat niet genoeg is, moet de gemeente maar bijspringen, vindt D66-raadslid Saloua Chaara. Dat kan bijvoorbeeld via het noodfonds van € 15 miljoen.

Saloua Chaara

Op zo’n zomerschool kunnen de leerlingen ook deelnemen aan creatieve én sportieve activiteiten, zegt Chara. Tijdens de coronacrisis moesten scholen sluiten, in sneltreinvaart digitaliseren en innoveren én lessen op afstand bieden, constateert zij.

Kwetsbare gezinnen

Niet alle leerlingen bleven op die manier bij. De een kreeg nou eenmaal meer individuele aandacht thuis dan de ander en sommige Amstelveens leerlingen raakten juist op achterstand. Deze leerlingen komen vaak uit kwetsbare gezinnen met (taal)problemen en/of armoede en kunnen daardoor moeilijker dan andere kinderen thuis leren, zegt Chaara. “Het gaat hier om leerlingen die al met achterstanden te maken hebben. Voor hen wordt de kansenongelijkheid door de coronacrisis alleen maar versterkt. Via het onderwijs moeten we juíst voor hén eerlijkere kansen creëren.”

 Maatwerk

Een zomerschool is in de visie van de Democraten niet een aparte school, maar een extra onderwijsprogramma, dat naast theoretische vakken ook praktische kunst-, cultuur- en sportprogramma biedt. De lessen zijn vrijwillig, omdat scholieren niet kunnen worden verplicht om in hun vakantie naar school te gaan.

“Omdat de gemeente medeverantwoordelijk is voor het tegengaan van onderwijsachterstanden, heeft D66 het college van burgemeester en wethouders gevraagd met scholen, instellingen voor kunst, cultuur en sport een mooi zomerschool-programma neer te zetten voor onze jeugd,” zegt Chaara. Volgens haar is het wegwerken van onderwijsachterstanden een kwestie van maatwerk. “We zijn er met alleen een zomerschool nog niet. De zomerschool is alleen bedoeld voor leerlingen die hiermee geholpen zijn. Daarnaast willen wij dat deelname aan de zomerschool onafhankelijk moet zijn van de portemonnee van de ouders. Alle leerlingen met achterstanden moeten kunnen meedoen.”

Natuurlijk is de kwestie, bijvoorbeeld in het coalitieoverleg, allang met haar partijgenoot, onderwijswethouder Frank Berkhout, door besproken, zodat er wel groen licht voor zal komen.

1 REACTIE

  1. Een zeer goede zaak en zou eigenlijk op kleinere schaal structureel in Amstelveen ingesteld moeten worden, aangezien in de grote vakantie juist kinderen uit milieus die niet zo goed mee kunnen komen veel wordt vergeten. Ik hoop dat dit raadsbreed wordt aangenomen, ook voor de toekomst. In Amsterdam bestaat dit al jaren en men heeft er daar zeer goede ervaringen mee. Zo zelfs dat dat koningin Máxima daar een bezoek aan de zomerschool heeft gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.