Gedeputeerden van Noord-Holland vinden dat de biomassacentrale van Vattenvall in Diemen maar moet blijven, omdat het vorige college daarvoor vergunning gaf. Dat antwoordden maandag de gedeputeerden Edward Stigter van GroenLinks en Esther Rommel van de VVD op vragen van onder meer de oppositiepartijen CDA en Forum voor Democratie (FvD). Er werden door diverse partijen moties ingediend. Statenleden van tal van fracties hadden vragen over de duurzaamheid van de centrale, de gevolgen voor de natuur en de herkomst van het hout. Ook vroegen zij of de bouw van de centrale nog is te voorkomen.

Commissaris Van Dijk

Binnen GroenLinks zijn de meningen overigens verdeeld, bleek uit het tv-programma Hofbar dinsdag. Terwijl fractieleider Jesse Klaver in de Tweede Kamer zei tegenstander te zijn, bleek de woordvoerder over duurzaamheid er voor. In Noord-Holland wensen kennelijk GroenLinks gedeputeerden de vergunning niet in te trekken. Stigter zei wel ‘een breed debat’ te willen voeren over hoe de provincie in de toekomst moet omgaan met biomassacentrales. De moties werden niet aangenomen.

Steunfondsen

Provinciale Staten van Noord-Holland trokken € 110 miljoen uit voor maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten, tijdens hun eerste online vergadering. Zij benoemden Ilse Zaal (D66) als gedeputeerde, die Jack van der Hoek opvolgt. Ook installeerden de Staten Linde Gonggrijp als Statenlid en Remco Vonk als duo-commissielid voor D66. Zij legden de belofte online af.

Provinciale Staten namen een besluit over twee fondsen: Een Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van € 100 miljoen om op een duurzame manier de economische en maatschappelijke effecten van de crisis zoveel mogelijk te verzachten (van VVD, GL, D66, PvdA, CDA); en een Provinciaal Noodfonds Sociale Infrastructuur van € 10 miljoen voor steunmaatregelen en regelingen voor onder andere werknemers, ondernemers, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties zoals dorps- en buurthuizen en verenigingen (van PvdA, VVD, D66, GL, SP, CU, CDA). Ook werd een motie van het CDA en de CU aangenomen over het soepel omgaan met het innen van pachtgelden en boeren en tuinders die dat nodig hebben uitstel te verlenen. Andere moties over maatregelen door de provincie in het kader van de aanpak van het coronavirus haalden geen meerderheid.

Alle voorstellen, moties en stukken zijn te vinden bij de agenda van Provinciale Staten van 18 mei 2020. Terugkijken van de vergadering kan via de website.

3 REACTIES

  1. Even voor de goede orde: mensen moeten heeeeeeel veel geld investeren om van het gas af te gaan. De overheden gaan heeeeeeel veel belastinggeld stoppen in gasloze samenleving.

    Voor wat eigenlijk? Voor het nog vervuilender verstoken van hout als nieuwe energiebron?

    Totale idiotie. In Amstelveen is Floor Gordon van D66 daar dus voor samen met VVD en PvdA en mee bezig. Uit te leggen valt het niet.

    • Inderdaad totale idiotie. Misschien kan ook Jesse Klaver als voorstander zijn hele partijprogramma betreffende het milieu beter verstoken in zo’n biomassacentrale van geïmporteerd hout.

  2. Biomassa is hoogstens een tijdelijke tussenoplossing voor opwekking van energie, In afwachting van duurzame en dus structurele methoden.

    De infrastructuur voor gas moet in stand worden gehouden. Bij de bouw van nieuwe huizen en aanleg van nieuwe wijken moet rekening worden gehouden met een toekomstige behoefte aan transport van andere gassen zoals waterstof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.