Vijftig mille extra als garantiesubsidie krijgt het Cobra Museum uit het noodfonds van de gemeente, dat in het leven werd geroepen wegens de coronacrisis. In ruil daarvoor krijgen alle Amstelveense scholieren een voucher, waarmee ze met twee personen gratis naar de zomertentoonstelling in het museum kunnen.

Het gaat, na acht weken gesloten te zijn, op 1 juni weer open. Deze zomer stond de grote voorstelling ‘This is Surrealism’ The Boijmans Masterpieces gepland. Maar door gewijzigde regelgeving en voorwaarden van de bruikleengever moet het Cobra Museum aanvullende kosten maken voor beveiliging en verzekering. Die zegt ze op het ogenblik niet te kunnen dragen, waarna de gemeente te hulp schoot. Overigens krijgt het Cobra Museum jaarlijks een ‘gewone’ subsidie van  ruim een miljoen euro.

Infrastructuur

Cultuurwethouder Herbert Raat zegt het in zijn ogen kwetsbare museum te helpen aan een publiekstrekker. “Hiermee kunnen zij een groter publiek trekken dan met enkel de eigen collectie”, denk hij. “Dit kan de financiële tegenvallers door de gedwongen sluiting iets beperken.” Het Cobra Museum maakt volgens hem deel uit van de belangrijke voorzieningen op het gebied van cultuur, sport en onderwijs in Amstelveen. “Het Cobra Museum vormt een belangrijk onderdeel van de culturele infrastructuur van onze gemeente en de regio.”

Scholierenvoucher

Door de garantiesubsidie kunnen kunst- en cultuurliefhebbers het museum en de bekende surrealistische tentoonstelling van Boijmans bezoeken, zegt de gemeente. Voor de scholieren in Amstelveen doet het museum op haar verzoek dus iets extra’s. Op vertoning van hun Amstelveense scholierenkaart mogen zij gratis met een vriend(in) of familielid de tentoonstelling bezoeken.

Tentoonstellingen Cobra

Naast de tentoonstelling This is Surrealism die tot 27 september duurt is van 18 juni tot en met 19 juli de Triënnale Amstelveen in Cobra te zien. Deze tentoonstelling bestaat uit werken van 25 lokale kunstenaars. Verderop in het jaar zijn nog twee tentoonstellingen gepland. Ben Cobra, waarin modeontwerper en curator Aziz Bekkaoui bijzondere mensen met een Cobrawerk verbindt, en Claude Cahun: Under the Skin, werken van een kunstenaar uit het Surrealisme.

Foto: Herbert Raat, Cobra-directeur Lillian Bóza, Stefan van Raay en middelbare scholieren.

9 REACTIES

 1. Menige scholier zal het een worst zijn wat daar gebeurd. Geef gewoon een X aantal tickets weg aan geïnteresseerden! Doe je ook niet aan leeftijdtijdsdiscriminatie.

  • Je hebt gelijk. (Gebeurt) 😀Ik wou even kijken of je oplette!😂😂😂
   Als docente kunstzinnige vorming verbonden aan één van de scholengemeenschappen alhier heb ik dat vele malen aan den lijve kunnen waarnemen.

 2. Overigens vind ik het maar vreemd toen Raat financiën in zijn portefeuille had , hij zo zijn vraagtekens zette bij het miljoen subsidie ( pardon “lening”) aan het Cobra en nu hij dat niet meer is en cultuur in zijn portefeuille heeft de tekorten onder voorwaarden heeft gedekt en ze ook nog eens 50.000 toeschuift ivm coronacrisis. Het kan verkeren.

   • Oh, dat eerste wist ik niet. Maar een miljoen per jaar en dan nog verliezen draaien! En dan laat ik er bewust de corona buiten, want dat kon niemand voorzien. Op moeten we dit op het conto van “voortschrijdend inzicht” schuiven.

 3. Een week geleden konden we op RTVA lezen dat het Cobra Museum een ton per maand aan inkomstenderving heeft. Dat is 1,2 miljoen euro per jaar. Welk verschil maakt die eenmalige 50.000 euro dan vraag ik mij dan af.

  • Vreemd dat men dan afgelopen jaar nog met een verlies heeft gedraaid, terwijl ze met een miljoen aan subsidie al niet eens uitkwamen. Ik zou dan graag die bron willen weten waar men deze gegevens uit heeft gehaald.

   • De ton inkomstenderving is een uitspraak van de directeur van het Cobra Museum zelf. Als dat tenminste is waar je op doelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.