Werd de onlangs door de gemeente ingevoerde regel voor Airbnb massaal overtreden? Dat vraagt de PvdA-fractie aan wethouder Ellermeijer van Wonen. De gemeente voerde de regel in dat vakantieverhuur – via organisaties als Airbnb – maximaal dertig dagen per jaar was toegestaan, maar nu het toerisme door corona even stil ligt, staan opeens ook veel huizen te koop. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch combineerde die twee met elkaar.

Airbnb zorgt veelal voor veel overlast, zoals herrie door rolkoffers en diep in de nacht thuis komende dronken toeristen. Vandaar dat Amstelveen maatregelen nam. Van den Bosch wijst er op dat media over meer verkoop-advertenties voor dure huizen rapporteerden in de coronacrisis. “Volgens die zelfde berichtgeving heeft dit gestegen aanbod te maken met het wegvallen van vraag van expats en van toeristen die via Airbnb huurden”, zegt het raadslid.

Expats

In Amstelveen wonen veel expats en dat kan een deel van het hogere huuraanbod verklaren, redeneert hij. “Maar die advertenties zijn ook een goede kans om op te treden tegen illegale verhuur via Airbnb. Een handige manier om er achter te komen om welke woningen het gaat, want op Airbnb staan geen adressen, zegt Arnout van den Bosch. “De regels over verhuur via Airbnb zijn er niet voor niets. Het kan tot grote overlast voor buren leiden. Als vakantieverhuur langer wordt aangeboden dan toegestaan, leidt het er bovendien toe dat woningen niet meer beschikbaar zijn voor gewone woningzoekenden. Aanpakken dus.”

Niet verkeerd

De PvdA heeft de wethouder gevraagd[1] te onderzoeken of er bij het extra huuraanbod inderdaad sprake is van verhuur van woningen die eerder via Airbnb werden aangeboden. Ook heeft de PvdA vragen gesteld over de handhaving van die regels in het algemeen. “In Amsterdam wordt per 1 juli in sommige wijken een volledig verbod op vakantieverhuur van kracht. Dat zou voor Amstelveen ook niet verkeerd zijn,” meent Van den Bosch.

1 REACTIE

  1. Eens met Van Den Bosch van de PvdA . Laten ze maar lekker in hotels en pensions kruipen. Worden die ook wat gecompenseerd door de klappen van de crisis, als het toerisme weer wat op gang komt en eventuele expats weer terugkeren.
    Ook blijkt nu wel om je beleid heel veel te richten op expats dat wel erg duur is. Heel veel zaken heeft men nu voor deze mensen geregeld in Amstelveen en nu zijn ze verdwenen voor een deel. Een gelukkige bijkomstigheid is dat er nu een stel huizen weer vrijkomen en de idiote prijsstijgingen van de afgelopen jaren wat gedempt worden, maar dan moet men wel doorgaan met bouwen. Wat nu ook wat goedkoper kan worden door de huidige malaise.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.