De fracties van AVA (Actief voor Amstelveen), Groen Links en SP in de gemeenteraad willen dat wethouder Rob Ellermeijer snel opnieuw gaat praten met verhuurders van woningen over de naar hun mening toch te forse huurverhoging die, ondanks de coronacrisis, is toegepast. Zij roepen huurders op tegen verhoging te protesteren.

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

De kwestie kwam ook vorige week woensdag al ter sprake in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RVN), maar antwoorden op de vragen van de drie waren toen te vrijblijvend, zeggen zij nu.

Afzien

Zij willen dat verhuurders, zoals Bouwinvest (300 woningen) al deed, moeten afzien van de inflatiecorrectie en verdere huurverhogingen. Ook vinden de drie partijen dat huurders een gezamenlijk protest moeten aantekenen bij verhuurders die tóch forse huurverhogingen doorzetten. En zij roepen huurders op, zeker degenen die door de huurverhoging in problemen dreigen te komen, contact met hen op te nemen voor eventuele vervolg acties. Email-adressen: AVA info@actiefvooramstelveen.nl; GroenLinks amstelveen@groenlinks.nl; SP amstelveen@sp.nl.

Geen middel

Ellermeijer zei toen dat toen een brief te hebben geschreven naar de twintig grootste particuliere verhuurders waarin hij ‘terughoudendheid’ vroeg bij huurverhogingen, die overigens wettelijk per 1 juli zijn toegestaan (van 5,1 tot 6,6 procent). Volgens de wethouder hebben zijn wel het recht minimaal een inflatiecorrectie te hanteren van 2,6%. Ellermeijer zei toen ook dat de gemeente nu eenmaal geen prestatiecontract heeft, zoals met de corporaties (waarvan Eigen Haard verreweg de grootste is), dus ook geen wettelijk middel om de huurverhoging tegen te houden en alleen een moreel appel kan doen. Overigens zegde de wethouder toe in juni of juli met de verhuurders in gesprek te gaan. Hij sprak met de meesten af dat er gedurende deze crisis geen huuruitzettingen zullen plaatsvinden. Ook geven zij de gelegenheid woontoeslag aan te vragen.

1 REACTIE

  1. Prima dat deze 3 partijen samen werken op dit punt. Nu de CU nog! Opent ook mogelijkheden voor de PvdA om hun oude standpunten betreffende huisvesting weer in te nemen, ondanks hun deelname in de coalitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.