Eigenlijk betaalt Amstelveen teveel mee aan het Groengebied Amstelland, constateerden de raadsleden Janneke Leegstra van de VVD en Edwin van der Waal van D66 donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN). Terwijl van de door participanten in de gemeenschappelijke regeling opgehoeste bijdragen Amstelveen 21,8% afdraagt, is het grondgebied waarmee de gemeente deelneemt aanzienlijk kleiner, betoogde Van der Waal.

Op dit moment betaalt Amstelveen € 518.012 en de gemeente staat voor 2021 op de begroting voor € 531.480. Dat is een kwestie van indexering, maar in 2022 moeten de participanten allemaal veel meer gaan betalen, wegens de uitvoering van ambities, óf de kosten moeten drastisch omlaag worden geschroefd. Met elkaar brengen de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen en de provincie Noord-Holland samen 58% van de begroting op. Twaalf procent komt uit pacht voor horeca en verhuur voor evenementen.  Het gebied is in totaal 4000 hectare groot en trekt per jaar zo’n 3 miljoen recreatieve bezoekers.

Gevolgen

Er is bij het maken van de begroting voor volgend jaar geen rekening gehouden met de coronacrisis, zei Leegstra. Daardoor weet men ook niet of de bijvoorbeeld de horeca daaraan kan bijdragen. “Dat heeft grote gevolgen voor volgend jaar en de vraag is wanneer dat zich al vertaalt naar 2020”, zei Leegstra. Zij was in elk geval tegen het drastisch verhogen van de bijdragen aan het Groengebied. Er staan uitgaven voor de uitvoering van projecten in andere gemeenten op de agenda. “Wij vinden dat de deelnemende gemeenten ook de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de op hun grondgebied gemaakte kosten en die niet afwerpen op andere participanten”, betoogde Leegstra.

Niet in verhouding

Daar was Van der Waal het eigenlijk wel mee eens. “Wij moeten een bedrag uitgeven dat niet in verhouding staat met ons grondgebied in het geheel”, zei hij. “Amsterdam betaalt weliswaar het meeste, maar daarna komt Amstelveen en ook de provincie doet een aardige duit in het zakje.”  In totaal beloopt de begroting voor volgend jaar meer dan vijf miljoen euro.

Ook wethouder Floor Gordon was evident vang dat de twaalf procent van derden er niet komt wegens de coronacrisis. “Je kunt je afvragen wat het voor de financiën betekent als horeca en evenementen goeddeels afvallen.” Ook zij voelde weinig voor een verhoging maar zei t.z.t. met een voorstel bij de raad te komen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.