Omdat de, in het voormalige Van Leer gebouw aan de Amsterdamseweg gevestigde, internationale school Amity nog steeds niet aan de voorwaarden voldoet wat leerlingenaantal betreft, wil een deel van de gemeenteraad eigenlijk niet de startsubsidie van jaar tot jaar overhevelen. Fractievoorzitter Bert de Pijper van de ChristenUnie overweegt in de gemeenteraad met een motie te komen.

Amstelveen zou € 1,25 miljoen van de in totaal € 5 miljoen subsidie van de overheid voor zijn rekening nemen, net als Amsterdam. Het Rijk zou de andere € 2,5 miljoen betalen. Maar daar waren welvoorwaarden aan verbonden. Tot nog toe bleek het niet de storm te lopen die men had verwacht in de voornamelijk door Indiase jongens en meisjes bevolkte school.

Stagnatie

“Sinds kerst stagneert het leerlingenaantal rond de 200 leerlingen”, stond er in het gemeentelijke jaarverslag waarover de raadscommissie Burgers en Samenleving woensdag sprak. Al in het begin zaten leraren thuis, omdat er geen leerlingen waren en daarna liep het er ook niet echt storm. “Een aantal kinderen is nu ook van school gehaald, omdat de ouders en kinderen (met name Indiërs) teruggaan naar het land van herkomst”, meldt het verslag. B&W besloten een miljoen euro, die de school zou krijgen, maar weer over te hevelen naar volgend jaar. Het zit er niet in dat bij het volgende leerjaar de 280 vereiste leerlingen worden gehaald. Raadslid Saloua Chaara (D66) vroeg of behalve Amity ook andere internationale scholen met een terugloop van leerlingen kampen.

Saloua Chaara

Afspraken

Niet apart houden van het geld voor Amity kan niet zomaar, zei onderwijswethouder Frank Berkhout (D66). “Er zijn afspraken met alle partijen over gemaakt en dan zou het contract moeten worden open gebroken.”

De vraag (van onder anderen Chaara) is trouwens of voor heel het internationaal onderwijs, zoals op de International School of Amsterdam (ISA) aan de Sportlaan, niet geldt dat er zo langzamerhand minder aanmeldingen komen. Berkhout sprak dat tegen. Op dit moment bereiken hem daarover althans geen berichten. Alleen bij Amity loopt het geen storm.

2 REACTIES

  1. Ik weet niet wat de gemeente bezield heeft om juist één van de mooist gelegen lokaties die er zijn in Amstelveen te bestemmen voor een school, die nagenoeg uitsluitend bezocht wordt door 1 groep expats. Expats die in tijden van tegenspoed er meestal weer in vliegende galop er van door gaan.
    Trouwens ik zou wel eens precies willen weten wat onze expats en het het internationale bedrijfsleven nu precies bijdragen aan onze economie met hun 30% minder belasting, hoeveel geld er verdwijnt naar het land van herkomst, wat hun bestedingspatroon hier is, behalve het betalen van giga woonkosten dat in de zakken van pandjesmelkers verdwijnt, hoeveel het extra kost in het regulier onderwijs om deze kinderen bij te spijkeren in de Nederlandse taal.
    Dit bevoordelen van het internationale bedrijfsleven gaat wel ten koste van de Nederlandse belastingbetaler. Daarom zou ik van mevr. Floor Gordon wel eens exacte cijfers willen horen ipv wat nietszeggende opmerkingen. Meten is weten.
    Het verhaal van de grote internationale bedrijven die nagenoeg geen belasting betalen hier is genoegzaam bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.