De eerste van de kruiswegstaties die bij de brand in de St. Urbanuskerk zwaar werden beschadigd wordt waarschijnlijk publiekelijk gerestaureerd in Museum Jan aan de Dorpsstraat.  Stichting Vrienden van de Boverkerkse Urbanus is daarover met de museumdirectie in gesprek. Openbare restauratie is ook met andere schilderijen gedaan, zoals met de Nachtwacht en Het Lam Gods.

Bezoekers van het museum kunnen zien hoe de restauratie wordt uitgevoerd door de restaurateur en hoe de restauratie vordert, redeneert de stichting. “We willen uiteraard zoveel mogelijk publiciteit halen bij dit proces. In museum JAN zal ook uitgebreid informatie worden gegeven over het proces, de staties en de schilder Frans Loots.”

 Blaren

Die Haarlemse kunstenaar (1863-1924) maakte de kruiswegstaties, die volgens de organisatie beeldbepalend waren voor de verwoeste kerk. Toen het brandende dak, met de gewelven, naar beneden kwam, heeft dat langs de muren van de kerk een ware hittegolf doen ontstaan. “Daardoor zit een deel van de staties nu onder de blaren”, zegt de stichting (foto van Jazzy de Groot). Volgens haar is restauratie goed mogelijk, maar kost die jaren. “De staties zoveel mogelijk in oude staat terug brengen is ook uiterst kostbaar. We willen dat restaureren toch heel graag laten doen, want de staties hebben een hoge kwaliteit en in een officieel rapport het hoogste kwaliteitscijfer gehaald.”

Cadeau

Frans Loots begon zijn carrière in Culemborg waar hij zijn eerste kruiswegstaties in fases afleverde tussen 1893 en 1897. Hij kreeg daar in de Katholieke Illustratie toen al juichende kritieken op. De staties in de Urbanuskerk dateren van 1898. In dat jaar zijn ze alle veertien in één keer geplaatst om het 25-jarig priesterschap van pastoor Filbry te vieren. Er is in de kasboeken van de Urbanuskerk nergens een bedrag gevonden dat ervoor betaald is. “Het was immers een cadeau aan de parochie”, zegt de stichting, die er aan toevoegt een goede restaurateur te hebben gevonden.

Subsidie

Met instemming van het parochiebestuur is besloten per statie te bekijken hoe de restauratie kan vorderen. Er is namelijk heel veel geld mee gemoeid. “In de loop van de jaren moet worden bekeken hoe we verder gaan en hoe we het benodigde geld bij elkaar kunnen krijgen, m.a.w.: er zal nog veel fondsenwerving nodig zijn”, waarschuwt de organisatie, die ook subsidieverschaffers benadert om voor deze belangrijke restauratie subsidie te verkrijgen. www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.