Van de minimaal elfhonderd woningen die in de nieuwe wijk De Scheg in Amstelveen Zuid (grenzend aan de Westwijk) gaat projectontwikkelaar VORM er 170 realiseren in deelgebied Oost. Er komen in de wijk geen sociale huurwoningen, omdat de gemeenteraad in 2015 besliste dat vooral in het zogenoemde middensegment moet worden gebouwd.

De gemeente bezit geen grond in het deelgebied, ontwikkelaar Vorm heeft de nodige bouwgrond in bezit. De Scheg Oost bevindt zich tussen Spoordijk en Bovenkerkerweg. Andere deelgebieden van de 45 hectare grond omvattende nieuwe wijk zijn De Scheg West (tussen Legmeerdijk en Noorddammerweg) en De Scheg Midden (tussen Noorddammerweg en Spoordijk).

Koopwoningen

In de totale wijk komen voornamelijk dure en middeldure koopwoningen van € 363.000, een vijfde deel wordt gebouwd in de vrije huursector en dertig procent in opdracht van kopers (particuliere opdrachtgevers). Een klein deel wordt verkocht voor minder dan drie ton verkocht. De gemeente, die alleen grond heeft in het westelijke deel van het plangebied, denkt dat de wijk de doorstroming zal bevorderen.

Geen grond

Zij zegt dat De Scheg een groene en duurzame woonwijk wordt, maar afhankelijk te zijn van grondeigenaren en ontwikkelaars. De gemeente wil zichzelf geen gronden verwerven.

De grondeigenaren hebben zelf nu een (voornamelijk agrarisch) bedrijf op hun perceel óf de grond louter aangekocht om er woningen op te bouwen dan wel te verkopen voor woningbouw. Tot het eerste categorie behoren acht grondeigenaren met in totaal een oppervlakte van elf hectare en tot de tweede ook acht eigenaren met 39 hectare, inclusief de 1,5 hectare grond van de gemeente aan de J.C. van Hattumweg.

Niet versnipperd

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) is de gemeente de laatste jaren voortdurend in gesprek geweest om de ontwikkeling van Scheg-Oost van de grond te krijgen. “De ene keer vergen woningbouwprojecten meer inzet dan de andere”, voegt ze er aan toe. “Omdat er nu geen sprake meer is van versnipperd eigendom in deelgebied Oost, is de kans dat ons plan voor woonwijk De Scheg tot uitvoering komt aanzienlijk vergroot.”

Er zijn ook plannen voor deelgebied West, nog niet voor deelgebied Midden.  Voor Oost en West gaat de gemeente nu samen met ontwikkelaars de stedenbouwkundige ontwerpen verder uitwerken en afspraken maken over de inrichting van het gebied en de verdeling van de kosten. Daarna komen de bestemmingsplanprocedures.

Foto: Wethouder Gordon bij De Scheg Oost

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.