Opvangorganisaties, scholen en de gemeente werken volgens onderwijswethouder Frank Berkhout samen aan de voorbereiding voor als de scholen op 11 mei weer open mogen. “Ons doel is steeds geweest de gedeeltelijke opening vanaf voor ouders zo goed mogelijk te organiseren”, zegt hij.

Onderwijswethouder Frank Berkhout

De instellingen voor Buitenschoolse Opvang (BSO) moeten kunnen aansluiten bij de eindtijd van scholen en de noodopvang. Dat betekent bij een gedeeltelijke opening veel georganiseer. “Ik ben blij dat dit gelukt is en realiseer me wat dit vraagt van pedagogisch medewerkers, leerkrachten en directeuren. Die inzet, flexibiliteit en zorg voor onze kinderen, waardeer ik enorm,“ zegt Berkhout.

BSO

De gezamenlijke afspraken gelden voor heel Amstelveen en volgen de landelijke richtlijnen. Scholen werken deze afspraken verder uit en informeren ouders erover. Deze afspraken gelden voor een tijdelijke periode tot de basisscholen geheel open gaan. Dat is, naar men nu verwacht, ergens in juni.

Voor ouders van wie kinderen naar de BSO gaan, verandert er iets. Kinderen met BSO contract mogen op de dagen dat zij naar school gaan naar de BSO. Dit is niet afhankelijk van de dagen of het aantal dagen dat zij ‘normaal’ gaan. Bijvoorbeeld als kinderen normaal op maandag en dinsdag naar de BSO gaan en nu op dinsdag en donderdag les hebben, dan mogen ze deze beide dagen naar de BSO. Gaat een kind normaal maar één dag naar de BSO, dan heeft het nu recht om beide schooldagen te gaan. Ouders moeten wel zelf bij hun BSO aangeven of en wanneer ze gebruik willen maken van de opvang.

Noodopvang blijft 

Kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kinderen in een kwetsbare (thuis)situatie houden vanaf 11 mei recht op noodopvang. Dat betekent dat ze in principe 100% naar school en de BSO kunnen. De noodopvang vindt alleen niet meer plaats op de acht centrale plekken in Amstelveen maar tijdens normale schooltijden op de eigen school en daarna op de eigen BSO. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de organisatie van de noodopvang voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met circa 12 jaar. Er wordt zeker gebruik gemaakt van deze noodopvang en het aantal stijgt. Zo gingen in het begin van de coronacrisis per week circa 90 kinderen in de leeftijd 0-4 jaar naar de noodopvang. Dat aantal is gestegen naar 170 in de week voor de meivakantie. In de groep van 4-12 jaar steeg de vraag van 180 naar 278 kinderen.

Kwetsbare kinderen

Voor kinderen in kwetsbare (thuis) situaties mogen ook naar de noodopvang. Tegelijkertijd wordt voor deze kinderen zoveel mogelijk zorg op maat geleverd. In een aantal gevallen blijkt dat extra gezinsondersteuning of korte begeleiding door leraren op school beter aansluit op de behoefte van het kind en gezin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.