Deelnemers aan een proef op het gebied van dementie kregen donderdag van wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn een speciaal voor hen ontwikkelde tablet in bruikleen. Die maakt het eenvoudiger contact te maken met anderen en biedt een vorm van dagbesteding.

Door de coronacrisis worden kwetsbare mensen en ouderen extra getroffen, is de redenering er achter. Het risico op isolement is voor hen extra groot, constateert de gemeente.  ‘Zij moeten contact vermijden en activiteiten zoals de dagbesteding vallen weg.’

Eenvoudig

“Met deze tablets kunnen mensen makkelijk contact opnemen met iemand uit hun (zorg)netwerk,” vertelt wethouder Van Ballegooijen. “Ze zijn super eenvoudig in gebruik en worden in Den Bosch en Amsterdam al met succes ingezet. Het gebruiken van de tablet draagt bij aan de sociale contacten van mensen met dementie en dat is natuurlijk erg belangrijk. Ook bevat de tablet een vorm van digitale dagbesteding zoals activiteiten, spelletjes doen, zingeving en een 24-uurs kanaal. De tablet kan daardoor ook mantelzorgers wat meer ruimte geven.”

Dichtbij

Contact met anderen is ontzettend belangrijk, vindt ook directeur Lies Zuidema van Brentano, die ook voorzitter van de Ketenzorg Dementie Amstelland is. “Mensen met dementie genieten ontzettend van een arm om hen heen, een aai of een knuffel. Juist dát missen ze nu. Deze tablets kunnen hen een beetje helpen toch dichtbij familie te blijven.”

Sociaal

De tablet is ontwikkeld door de organisatie Tao of Care, drijvende kracht achter de proef ‘Sociale Benadering dementie’ die in Amstelveen loopt. Daarbij zijn lokale zorgaanbieders, zorgverzekeraars het ministerie van VWS en de gemeente betrokken en worden dementerende inwoners en hun naasten sociaal ondersteund. Op de tablet staan programma’s die veel beelden bevatten en daardoor goed te bedienen zijn door mensen met dementie. De tablets zijn uiteraard geen vervanging van reguliere zorg, maar bieden in deze tijden van ‘social distancing’ een extra contact mogelijkheid.

Foto: Van Ballegooijen reikt tablets uit bij Klaasje Zevenster 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.