Het monument ‘Nooit meer teruggekomen’, met daarop de namen van 165 Amstelveense Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vermoord, staat er nu. Het werd deze week geplaatst aan de Prins Bernhardlaan, in de bocht van de Amsterdamseweg.

Projectleiders David Serphos en Hugo van der Kooij (Amstelveen Oranje) melden dat de op dinsdag 21 april geplande onthulling door burgemeester Tjapko Poppens wegens de Corona-crisis voor onbepaalde tijd moest worden uitgesteld. “Het is niet anders”, zegt Serphos. “Maar nu het kunstwerk dankzij de buitengewone inzet van de producent op tijd af was, wilden we het ook toegankelijk maken voor het publiek. Vanaf eind volgende week kan men het bezichtigen. Dan is ook de bestrating, nu nog aarde, aangepast.” Zodra een nieuwe datum bekend is voor de onthulling zal die breed worden aangekondigd, zeggen Serphos en Van der Kooij.

Briefje

Het monument is een ontwerp van de Amstelveense Piet Cohen (84) en werd uitgevoerd door de firma Singeling in Wormerveer. Het bestaat uit twee geïntegreerde onderdelen: Een uit Cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van 165 mannen, vrouwen en kinderen die de Jodenvervolging met de dood moesten bekopen. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een deels opengevouwen briefje dat onderweg van Westerbork naar Concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid, zoals zo veel briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven. Op het briefje valt te lezen:

7-9-‘43

Lieve Allen,

Nu is het zoo ver. 

Houden goeden moed. 

Doen jullie het ook.

Stemming best. 

Hartelijk omhelst

[namen onleesbaar]

Koper

De namen zijn letter-voor-letter handmatig ingezet met machinaal uitgesneden koperen letters. Zowel de stalen wand als de letters zullen de komende maanden gaan oxideren totdat de wand na enkele maanden een egale roodbruine kleur krijgt en de letters groen uitslaan.

Al voordat de onthulling plaats vindt, kan men dus het monument al bezichtigen. Wie dat doet wordt wel geadviseerd de Corona-richtlijnen van het RIVM in acht te nemen.

Op de website www.nooitmeerteruggekomen.nl is meer informatie te vinden over het monument. Ook zijn er fragmenten te vinden van interviews die met Joodse overlevenden uit Amstelveen werden gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.